Savjeti i preporuke za dezinfekciju u kućnim uslovima

Redovito i temeljito pranje ruku je najjeftinija metoda za očuvanje zdravlja,  kojom direktno djelujemo na sprječavanje širenja zaraze. A kako bi se spriječio ulazak virusa u domaćinstvo potrebno je redovno dezinfikovati površine koje često dodirujemo.

Običan sapun, deterdžent i voda će biti dovoljni za čišćenje, dok se za dezinfekciju mogu koristiti alkoholna otopina koja sadrži najmanje 70% alkohola kao i kombinacija izbjeljivača tzv. varikine i vode u omjeru četiri kašike varikine po litru vode.

„Prije početka čišćenja potrebno je staviti masku i rukavice kao i otvoriti prozor kako bi se prostorija provjetrila. Tvrde površine prvo treba očistiti deterdžentom i toplom vodom, a potom ih dezinfikovati. Također, kupatilo moramo dezinfikovati i čistiti barem jednom dnevno“, rekla je Samra Kuduz Srebrenica, dipl. sanitani inženjer Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Zenica.

Samra Kuduz Srebrenica

Prije korištenja dezinfekcionih sredstava važno je pročitati uputstvo na deklaraciji, odnosno, kako i u kojoj količini se koristi kako ne bi došlo do oštećenja sluznice nosa i respiratornog trakta.

„Pri ulasku u kuću potrebno je dezinfikovati i svoju obuću tako što ćemo pred ulaznim vratima držati peškir ili krpu koja će biti namočena u dezinfekciono sredstvo te ćemo na taj način spriječiti ulazak virusa u naše domaćinstvo“, dodala je Kuduz Srebrenica.

Iz Higijensko-epidemiološke službe ističu da je prilikom sušenja ruku poželjno koristiti papirne ručnike za jednokratnu upotrebu kao najsigurniji izbor za smanjenje rizika od zaraze. (Irdina N.)