Predloženo obustavljanje služenja zatvorskih kazni dok traje vanredno stanje

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH usljed epidemije koronavirusa predložilo je državnoj, entitetskim i Vladi Brčko distrikta usvajanje inicijalnog interventnog propisa.

Republika Srpska već je usvojila uredbu, a to će, kako saznajemo, uskoro učiniti i Vlada FBiH, te Vijeće ministara.

Amila-Mimica Kunosić, članica VSTV-a, potvrdila nam je da je, između ostalog, predviđena mogućnost da se oni koji bi u ovom momentu trebali biti upućeni na izdržavanje zatvorskih kazni ne pozivaju.

– Pokušavamo sačuvati kompletnu oblast pravosuđa od zaraze. Mi ne znamo je li neko kliconoša i sl… A dosad ni u pravosudnim organima ni u kaznenopopravnim institucijama nemamo zaraženih. Ja se nadam da će tako i ostati – ističe Kunosić.

Odgađanje pozivanja na služenje zatvorskih kazni trajat će sve dok je na snazi stanje nesreće, odnosno vanredno stanje u našoj zemlji.

– Da li je to prihvatilo Federalno ministarstvo i Vlada u cijelosti, ja to ne znam. RS jeste, i jako je dobro to razradila. Slično je i kada je u pitanju državni nivo – kaže Kunosić.

Ako bi se virus pojavio u kaznenopopravnim institucijama, interventnim propisima predviđena je mogućnost da se donose odluke poput onih hoće li će se eventualno zaražena osoba premještati u drugu ustanovu ili će se, naprimjer, ako je izdržavanje kazne pri kraju, osuđenik puštati pod nekim drugim mjerama.

– Nasreću, vidite da ni u jednoj kaznenopopravnoj instituciji nije došlo do zaraze, tako da zasad nema potrebe za primjenom tog propisa – kaže Kunosić.

Izvor: Avaz