Nema više policijske pratnje za bh. kamione kroz Hrvatsku

Hrvatski Nacionalni štab civilne zaštite donio je odluku da od sutra od 18 sati nema više policijske pratnje za kamione koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu, objavio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić.

Kako kaže Radončić, ovu informaciju prenio mu je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

– To je nešto čemu smo se nadali i na čemu smo strpljivo radili. Da pojasnim, do sada je Republika Hrvatska na ulazu u tu zemlju, iz smjera Slovenije, prvo formirala kamione u kolonu, koju su potom pratili u tri pravca: prema graničnim prijelazima Bosanska Gradiška, Bijača i Šamac. Sada to prestaju i naši kamioni više neće morati po više sati čekati formiranje kolona, već će moći odmah ići – kazao je Radončić dodajući da kamioni imaju i mogućnost točenja goriva na određenim lokacijama.

Velike gužve

Navodi kako se zbog pravljenja konvoja javljao i drugi problem.

– Kamioni su svi odjednom dolazili na našu granicu i zato smo imali ciklične i velike gužve. Sada će dolaziti pojedinačno i to će biti rasterećenje za našu Graničnu policiju. O rasterećenju za naše vozače kamiona i drugih motornih vozila da i ne govorim. Gubili su mnogo sati u čekanjima – kazao je ministar sigurnosti BiH koji je zahvalio Vladi Republike Hrvatske i ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću s kojima u najtežim vremenima izvanredno sarađuje.