Austrija na putu potpune pobjede nad epidemijom, samo 76 novozaraženih u 24 sata

Prema najnovijim podacima univerziteta Johns Hopkins, u ovoj zemlji je u posljednja 24 sata zabilježeno samo 76 novozaraženih koronavirusom, što predstavlja pad (-36 posto) broja novih slučajeva u odnosu na dan ranije kada je zabilježeno 119 novozaraženih.

U posljednja 24 sata u Austriji se od Covida-19 oporavilo 510 osoba, a broj umrlih povećao se za 12. Time se broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u Austriji povećao na 443 osobe.

Ukupno do sada u ovoj zemlji zabilježeno je 14.671 slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj oporavljenih u ovom trenutku 10.214.

Austrija je prošlog utorka započela s prvim koracima onoga što je austrijski kancelar Sebastian Kurz nazvao vraćanjem u “novu normalu”.

Broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Austriji brzo opada. U Beču je sada tri puta više oporavljenih pacijenata (10.214) nego aktivnih slučajeva (4.423). Austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober nazvao je ovakav pad “jedinstvenim u Evropi”.

Kada je riječ o ublažavanju blokade i mjera zabrane kretanja, u Austriji se može od sredine maja očekivati normalniji život. Prema planu austrijskih vlasti, hoteli i restorani u ovoj zemlji trebali bi početi s radom od sredine maja. One škole koje su se okrenule online nastavi, također bi mogle početi s radom od sredine maja.

Od 1. maja u Austriji će biti dozvoljeni sportovi kao što su tenis, golf i jahanje. Profesionalni sportisti moći će se vratiti treniranju vani. Muzeji će moći početi s radom od kraja aprila, kao i pozorišta s probama, dok su svi veći kulturni događaji otkazani do 31. augusta.

Klix.ba