Kaknjo o infodemiji: Smanjiti količinu informacija i tako sačuvati svoje zdravlje

Infodemija je novi, relativno nepoznati pojam. O čemu se radi, objašnjava Inela Kaknjo, psiholog Centra za mentalno zdravlje pri Dom zdravlja Zenica.

„Infodemija je jedan sasvim novi pojam, a označava informacijsku epidemiju vijesti. Dakle, osim pandemije korona virusa, zahvatila nas je i infodemija. Najviše onim vijestima na društvenim mrežama od kojih je većina lažnih vijesti i teorija zavjere i sl. Takve vijesti kod populacije izazivaju dodatnu paniku i nepovjerenje, te osjećaj da im se nešto važno prešućuje. U svemu tome bitno je ostati informisan ali i imati granice“, rekla je za naš portal Inela Kaknjo, psihologinja u Cntru za mentalno zdravlje Dom zdravlja Zenica.

Potrebno je zaštititi se od infodemije, skoro kao i od pandemije.

„Preporuke kako bi se mi zaštitili od informacija i infodemije su da vijesti pratimo jednom, maksimalno do dva puta dnevno, ali na provjerenim kanalima, portalima i emisijama koje prenose službene informacije nacionalnih kriznih štabova. Ukoliko primijetimo da nas informacije koje pratimo dodatno uznemiravaju, veoma bitno je da se osoba isključi od svih vijesti, na dan ili dva, kako bi se odmorili od svega čime nas bombarduju sa svih strana“, dodaje Kaknjo.

Dakle, preporuke psihologa su da smanjimo količinu informacija koje do nas dolaze na samo one koje su neophodne i relevantne. (Ajna Nikontović)