VIDEO: Glumice i glumci ansambla zeničkog BNP-a iz svojih domova pročitali poruku povodom Svjetskog dana pozorišta

Kolektiv Bosanskog narodnog pozorišta Zenica nizom online aktivnosti svim građanima i građankama poručuje da ostanu u svojim domovima kako bismo sačuvali zdravlje i što prije prebrodili vrijeme izolacije usljed virusa korone.

Tako je predhodne sedmice iz BNP-a upriličen zanimljiv online repertoar u kojem je pozorišna publika uživala iz svojih domova, a ta je praksa nastavljena i ove sedmice.

Povodom Svjetskog dana pozorišta, koji se obilježava 27. marta, glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica su iz svojih domova pročitali poruku povodom Svjetskog dana pozorišta, koju je ove godine napisao dramski pisac iz Pakistana Shahid Nadeem. Zajedničkim čitanjem poruke iz svojih domova glumice i glumci Zeničkog pozorišta su uputili jedinstvenu poruku: Ostanite kod kuće.

Također, povodom Svjetskog dana pozorišta, na zahtjev publike putem Youtube kanala BNP Zenica u petak, 27. marta od 19.30 sati bit će dostupna za gledanje predstava „Opšta bolnica“ prema tekstu Hriste Bojčeva, u režiji Gorana Bulajića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstava je premijerno izvedena 9. januara 2009. godine. U predstavi igraju: Robert Krajinović, Mugdim Avdagić, Predrag Jokanović, Adis Mehanović, Nusmir Muharemović, Snežana Vidović/Anđela Ilić, Faketa Salihbegović-Avdagić, Uranela Agić, Ištvan Gabor, Lana Zablocki, Rastko Femić i Dino Šekić.

U subotu, 28. marta od 11 sati najmlađima će biti dostupna predstava „Kraljica Vešmašina“ prema tekstu Anice Tomić, u režiji Jelene Kovačić i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstava je premijerno izvedena 12. aprila 2013. godine. U predstavi igraju: Selma Mehanović, Anđela Ilić, Miroljub Mijatović i Nusmir Muharemović.

Predstave „Opšta bolnica“ i „Kraljica Vešmašin“ će biti dustupne na Youtube kanalu BNP Zenica tokom cijelog vikenda. Linkovi kojima će se moći pristupiti gledanju predstave će biti podijeljeni i na Facebook i na Instagram profilu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.