Potpisan Ugovor za tretman infektivnog otpada

U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona danas je potpisan Ugovor za nabavku opreme za tretman infektivnog otpada u zdravstvenim ustanovama Zeničko-dobojskog kantona. Lokacije za opremu su ranije utvrđene: Bolnica u Tešnju, domovi zdravlja u Zavidovićima i Visokom i Kantonalna bolnica Zenica.

Od 2012. godine na stolu je projekat zbrinjavanja infektivnog otpada na području Zeničko-dobojskog kantona. Nakon niza neuspjelih tenderskih procedura, rješenje za opasni otpad iz zdravstvenih ustanova bi u naredna tri mjeseca, konačno trebalo da donese očekivane rezultate.

„Najveći kapacitet će imati dva uređaja koja će biti instalisana u Kantonalnoj bolnici Zenica. On prevazilazi potrebe za zbrinjavanjem otpada iz te ustanove, koja ima ambiciju da pomogne drugim generatorima infektivnog otpada“, kaže Pepić, dodajući da se radi o potpuno ekološki prihvatljivim uređajima nove generacije.

„Ovi uređaji u jednim cilusu vrše sterilizaciju, drobljenje, usitnjavanje i bez ikakvog sortoranja, prihvataju sav otpad, pretvarajući ga u otpad spreman za odlaganje, bez ikakvih daljih troškova“, pojašnjava.

Ugovor vrijedan 635 i po hiljada KM je u ime dobavljača, sa ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, Arnelom Isakom, potpisao Stjepan Pepić, predstavnik italijanske kompanije „Newster System“, ovlašteni proizvođač i prodavac savremenih uređaja za tretman opasnog otpada.

Inače, Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline prošle je godine ponovno pokrenulo aktivnosti na realizaciji Projekta zbrinjavanja infektivnog otpada, nakon što su ove aktivnosti obustavljene raskidom ugovora sa Fondom za zaštitu okoliša iz 2012.

Nema preciznih podataka o tome koliko se medicinskog otpada proizvodi u zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini, niti gdje sav taj otpad završava. Procjenjuje se da zdravstvene ustanove u BiH godišnje generišu 930 tona opasnog otpada, a briga o njemu trenutno je jedino na operaterima, kakav je i italijanski Njuster Sistem, koji svoja postrojenja ima na još pet lokacija u BiH. (Sanja Stević)