Objavljena knjiga Avde Hume “Moja generacija”

Izdavačka kuća „Vrijeme“ iz Zenice ovih je dana u svojoj ediciji Bosanski portreti objavila knjigu Avde Hume „Moja generacija“. Djelo velikog bosanskog političara objavljeno je prvi put tek nakon njegove smrti 1984. godine.

Revolucionar, borac i intelektualac u turbulentna vremena drugog svjetskog rata i poratne izgradnje Bosne i Hercegovine, Avdo Humo, po riječima Muamera Spahića, direktora IK „Vrijeme“, jedna je od najvažnijih političkih figura naše zemlje u 20 stoljeću.

Jedan je od najzaslužnijih ljudi za status Bosne i Hercegovine i reafirmaciju njene državnosti na drugom zasjedanju AVNOJ-a i prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a zajedno sa Rodoljubom Čolakovićem i Josipom Brozom Titom“, podsjeća Spahić.

Muamer Spahić

Kao neortodoksan političar Avdo Humo maknut je iz političkog života Jugoslavije nakon govora u Bačkoj Palanci gdje je podržao ideju višepartijskog sistema. Tada, krajem šezdestih godina, njegovo meomoarsko djelo „Moja generacija“ bilo je spremno za štampu. Avdo Humo je umro 1984. godine i tek nakon toga je ova knjiga prvi put objavljena.

Ovu knjigu, ističe Muamer Spahić, objavio sam prije svega zbog čitalačkog zanimanja jer Avdo Humo piše stilom velikog pisca.

Iako instiktivno ovu knjigu možemo svrstati u memoare, ona se zapravo gnijezdi između memoara i autobiografije. Po mom sudu spada u domen najvažnijih knjiga iz oblasti memoaristike,političke esejistike i uspomenske književnosti općenito“.

Prvu službenu promociju “Moje generacije“ Avde Hume, izdavač će uskoro organizovati u Sarajevu. (Danko Travar)