Imovina posvađala najbliže: Fijadu Omiću oduzeta kuća

Malo je težih životnih situacija od one u kojoj vam oduzmu dom na koji smatrate da imate puno pravo. Tako je već nekoliko godina penzioneru iz Putovića Fijadu Omiću. Iako ima darovni ugovor za porodičnu kuću od svog oca, najbliži rođak se pojavio s novim darovnim ugovorom, pa je ovaj 74-godišnjak sa suprugom morao iseliti.

Darovni ugovor napravio je Fijad s ocem Džemilom 1998. godine za kuću i okućnicu u Putovićima. Na tom mjestu danas je izgrađena nova kuća.

„Darovni ugovor smo ovjerili u Sudu i u Općini. Poslije toga ispostavilo se da me nema nigdje, da taj ugovor ne važi, da kao važi isti ugovor potpisan, navodno, s mojim bratićem za istu kuću i parcelu“, kaže Omić.

Žalio se Fijad unazad deset godina svim relevantnim instituacijama i organima, kako bi sačuvao, kako kaže, svoju babovinu u svom posjedu. Posjeduje sve dokaze o tome, ali i kopiju drugog darovnog ugovora napravljenog tri godine nakon što je otac s njim potpisao isti.

U validnost drugog darovnog ugovora itekako sumnja, tvrdeći da je druga strana zahvaljujući činjenici da imaju novca uspjela njegovu zaostavštinu prevesti na svoje ime. Ima odgovore i Tužilaštva i Advokatske komore i rješenja suda, ali se ne može pomiriti s činjenicom da je ostao bez onoga što mu pripada.

„Neka mi dokažu! Neka mi daju original darovnog ugovora kakav imam ja ili neka imaju dokaze da moj ugovor ne vrijedi više“, izričit je ovaj mještanin Putovića.

Već je platio i troškove sude i kaznu što nije htio izaći iz očeve kuće u kojoj je godinama živio, ali kaže ne misli odustati. Boriće se za svoje sve, kaže, dok ga zemlja ne zagrne. Uz intervenciju policije 2018. godine iz porodične kuće je preselio u sinovu u kojoj i danas živi sa suprugom. (Alma Huskić)