Knjižar Mirso Šahinović stanom plaća dug za grijanje

Trenutno se na Općnskom sudu u Zenici vodi postupak protiv 521 dužnika po osnovu neplaćenih komunalija, u kojima komunalna preduzeća traže zapljenu nepokretne imovine dužnika, radi namirenja neplaćenih računa.

Zeničanin Mirsad Šahinović tvrdi, na djelu je kriminal. Radi duga za grijanje, presuđenog na iznos nešto veći od 400 maraka, Mirsad bi mogao ostati bez krova nad glavom.

Mirsad Šahinović je ratni vojni invalid. Glasi za najhumanijeg prodavača knjiga na uličnom štandu u Zenici. Stan u vlasništvu svoje porodice, Mirsad je dao u zakup. Iz tog perioda glasi dug za grijanje, u iznosu od 229 maraka.

Deset godina kasnije, Mirsadu je uručeno rješenje suda prema kojem će dug Javnom preduzeću Grijanje, koji je u međuvremenu narastao na 460 maraka, biti izmiren zapljenom njegovog stana.

„Svi elementi pokazuju da se tu radi o pikiranom stanu. Jer, da su oni htjeli da se to dokaže, pitali bi me nešto. Imam rješenje da sam stan napustio 2005. godine, koje niko nije htio da pogleda“, priča nam Šahinović.

Stan Mirsada Šahinovića postao je predmetom ovrhe u momentu kada je Javno preduzeće Grijanje zatražilo od suda da promijeni predmet i sredstvo namirenja duga, iz pokretne u nepokretnu imovinu, procijenivši da se dug od 460 KM neće moći namiriti na drugi način.

U principu, svako preduzeće koje potražuje povrat duga samo predlaže, a sud mu u pravilu udovoljava, predmet i sredstvo naplate potraživanja.

„Praktično, dozvoljena je promjena sredstva i predmeta izvršenja, jer se tražilac nije mogao namiriti procjenom pokretnih stvari izvršenika. U svakom slučaju, izvršenik je upućen da protiv takvog rješenja ima pravo uložiti prigovor u roku od osam dana“, kaže portparol Općinskog suda u Zenici, Naiče Arnaut.

Naiče Arnaut

U javnom preduzeću Grijanje su od ‘97. godine, tužbama i zahtjevima za izvršenjem, od fizičkih lica, korisnika grijanja, naplatili 48 miliona maraka. U ovom preduzeću tvrde da su zahtjevi da se dugovi izmire zapljenom nepokretne imovine, tek posljednje sredstvo kojem se pribjegava. Tužbe se pokreću u pravilu nakon deset neplaćenih mjesečnih računa.

„Nakon bezuspješne naplate potraživanja nad predmetima i sredstvima izvršenja kao što su primanja ili pokretne stvari, JP Grijanje, u cilju zaštite svojih potraživanja, pokreće postupak izvršenja nad nekretninama“, pojašnjava Zijad Porča, izvršni direktor za pravne i ekonomske poslove u JP Grijanje, dodajući da u svakoj fazi postupka postoji mogućnost dogovora o izmirenju glavnice duga.

Zijad Porča

Šahinović tvrdi da se ovdje radi o kriminalnim radnjama, s obzirom da se nije pribjeglo drugim raspoloživim sredstvima, obustavi na penziju, na primjer. Iz principa, kaže, neće razgovarati sa preduzećem koje zbog mizernih dugova ljude ostavlja bez krova nad glavom.

„Ići ću do Ustavnog suda, do Strazbura, zvaću sipu ići ću do besvijesti, ali ne nad tih 224 marke, koje su oni mene zateznom kamatom obračunali sa 460 KM. Imam evo te pare u džepu – ne dam!”.

Na ovaj način zaplijenjen do sad nemali broj zeničkih kuća i stanova. Samo u ovom trenutku čak 521 predmet ove vrste na Općinskom sudu u Zenici odnosi se na zahtjeve za zapljenom nepokretne imovine dužnika za komunalne usluge. (Sanja Stević)