Skupština ZDK: Stanje zdravstva zabrinjavajuće za sistem

Zasjedala je danas Skupština Zeničko-dobojskog kantona. Najviše rasprave povelo se o Informaciji o zdravstvenom stanju stanovništva i organizaciji zdravstva u 2018. godini, uz zaključke pojedinih zastupnika da se poduzmu mjere na poboljšanju zdravlja stanovništva.

Informacija je usvojena, uz generalni zaključak da je stanje zabrinjavajuće za sistem, ali ne i za građane.

Prvi put smo imali negativni prirodni priraštaj u 2018. godini, za koju su u Institutu za zdravlje radili analizu, prema kojoj je vodeći uzrok smrti građana kantona sa 51 posto kardiovaskularne bolesti, a sa 22 posto maligni tumori.

„Struktura obolijevanja i uzroka smrti je slična onoj u razvijenom svijetu, što je dobro. Kad bismo se poredili sa zemljama na drugim područjima, koje su u ekonomskom smislu poput naše, uvidjeli bismo da oni imaju veći stepen neki drugih oboljenja. Kod nas je, kako rekoh, kao u razvijenim zemljama: svaki drugi stanovnik u kantonu umire od kardiovaskularnih, a svaki četvri od malignih oboljenja“, kaže dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Senad Huseinagić

Prezentiran je i izvještaj o broj određenih vrsta karcinoma koje uzrokuju PM lebdeće čestice, na koji su reagirali i zastupnici predloživši određene mjere za poboljšanjem stanja. Studija Institua pokazala je da je aerozagađenje štetnije za srce i mozak građana više nego za pluća.

„Oko 21% stanovništva obolijeva od karcinoma pluća, što se u Zenici može povezati sa aerozagađenjem, a ostali postotak se povezuje s nekim drugim uzrocima, kao što je pušenje. Naša studija je pokazala i da je nešto više od 38% smrtnih ishoda uzrokovanih prisustvom PM lebedećih čestica su bili moždani udari, dok je 31% kardiovaskularnih smrti uzrokovanih aerozagađenjem. Dakle ovaj uzrok smrti ne treba da vežemo samo za respiratorno zdravlje“, dodaje direktor Instituta.

Zastupnici Mladen Simić i Ismet Sarajlić, među ostalim su komentirali za govornicom podatke o aerozagađenju kao uzročniku smrtnosti.

„Svako ko je pročitao ovaj izvještaj može konstatovati da je aerozagađenje, kao i stanje s ispravnošću vode katastrofalno i da direktno utiče na zdravlje ljudi. U porastu su nam maligna, kao i druga oboljenja i moramo reagovati, jer je poznato da u Zenici za par dana bude premašena dozvoljena kvota aerozagađenja na godišnjem nivou i to je nedopustivo”,  kazao je Mladen Simić, zastupnik SDP u kantonalnoj Skupštini.

Mladen Simić

Simić je, kao i Ismet Sarajlič uputio zaključak prema Skupštini kantonalnoj vladi o poduzimanju mjera prema svim akterima, posebno zagađivačima da se stanje popravi.

Zastupnik Sarajlić je istaknuo da je broj stanovništva Zenice skoro trećina stanovništva Zeničko-dobojskog kantona i da izvršna i zakonodavna vlast moraju za prioritet imati bolje rješenje za aerozagađenje u ovom gradu.

„Apelirao sam na Vladu ZDK da u kapitalnim ulaganjima za sljedeći budžet predvide sredstva za poboljšanje zdravlja stanovništva smanjenjem aerozagađenja u Zenici, a da se to ne reflektuje na ovaj „rat“ koji je vodi u Gradskom vijeću i politikanstvo. Nadam se da će ovo uroditi plodom, posebno ako znamo da posljednjih pet godina imamo konstantno povećanje budžeta sa 260 miliona na gotovo 400.000,000 KM. Mi smo dovodili ovdje u pitanje opstanak Kantonalne bolnice Zenica radi 12.000,000 KM, a imamo situaciju kada nemamo drastično povećanje plata i drugih troškova“, navodi Ismet Sarajlić, zastupnik SBB u kantonalnoj Skupštini.

Ismet Sarajlić

Prema izvještaju koji je prezentirao dr. Huseinagić, epidemiloška situacija u kantonu je nesigurna zbog pojave virusa zapadnog Nila, malarije i povećanja broja oboljelih od bruceloze, te značajnom padu od oko 40% vakcinisane djece. Kao sistem, generalno o zdravstvenom stanju stanovništva imamo razloga za zabrinutost, dok u pojedinačnom smislu, dakle građani i građanke ZDK nemaju razloga za brigu. (Alma Huskić)