Gomilaju se negativni efekti finansijske blokade Zenice, Forum građana uputio otvoreno pismo

Neusvajanje budžeta ili privremene odluke finansiranja sugrađani smatraju skandaloznim ili su bez ikakvog komentara. S druge strane oglašavaju se iz Foruma građana pozivajući gradske vijećnike i gradonačelnika da rade svoj posao i vode se razumom.

U Sportskom savezu Grada su, pak, otkazali večerašnju – tradicionalnu manifestaciju Izbor sportiste godine jer smatraju neumjesnim da dodjele nagrade najboljim sportistima i sportskim nadama – dok vrhunski sportisti ne mogu na prvenstvena takmičenja koja predstoje.

Komisija za sport ovih dana zasjeda s ciljem raspodjele sredstava sportskim klubovima Grada Zenice, koji bi krajem ovog ili početkom slijedećeg mjeseca trebalo da se takmiče u okviru prvenstvenih utakmica. U nezavidnoj su situaciji zbog nedostatka redovnih sredstava, odnosno neusvajanja budžeta ili odluke o privremenom finansiranju. Tako će neki, sasvim je sigurno, kaže predsjednik Sportskog saveza Dženan Dedić, odustati od učešća u tim  takmičenjima.

„Kao sportisti nemamo drugog načina nego da apelujemo na gradonačelnika i Gradsko vijeće – na „većinu“ i „nevećinu“ u Vijeću da sjednu za stol i nastoje se dogovoriti. Ovako, kako je sada, neće ići“, ističe Dedić.

Dženan Dedić

Večerašnju manifestaciju Izbor sportiste Grada otkazali su, smatrajući je u ovakvim okolnostima neumjesnom. Trebamo birati najbolje i sportske nade dok njihove kolege ne mogu na prvenstvena takmičenja, kaže Dedić, napominjući – u ime kolega, a ne kao vijećnik da su sportisti u Zenici ove zime taoci političkih igara. Šta kažu građani?

„Bez komentara smo“, najčešći je odogovor bio danas, na osunčanim ulicama Zenice na naše pitanje za komentar nezahvalne situacije o finansijskoj blokadi građana. Također skandaloznim smatraju da se pojedinci igraju sa sudbinama i životima sugrađana, koji su u većini kreditno zaduženi. Jedna sugrađanka je poručila vijećnicima koji nisu glasali za usvajanje budžeta: “Kad ne budete dobili svoju „pinku“ za rad u vijeću, onda ćete se zapitati zašto niste glasali”.

Neki od prolaznika su nam rekli i to da političarima nije bitan ni paušal, jer su svi situirani. Na odgovornost, kao nevladina i nestranačka organizacija, odgovornost koju su im građani Zenice dali na prošlim općinskim izborima pozivaju i iz Foruma građana Zenice.

„Na sceni su politikanstvo, populizam, neuvažavanje i političke igre, što direktno građane Zenice dovodi u položaj taoca. Pozivamo Gradsko vijeće i gradonačelnika Kasumovića da vrate dignitet Vijeću i funkcije gradonačelniku, te da rade svoj posao“, kazao nam je Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenice, iz kojeg su se oglasili i otvorenim pismom upućenim na pomenute adrese.

Faruk Kadrić

Prema članu 37. Statuta Grada obavezuju se predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti na međusobnu saradnju, uvažavanje i ostvarivanje pojedinačnih nadležnosti i ovlaštenja.

„Umjesto politikanstva i političkih igara, pozivamo ih da se snagom argumenata u političkoj utakmici za borbu za nove ideje i programe ostvari meč čiji će rezultat biti dobrobit svih građana i razvoj Grada Zenice”.

Na sceni je očigledno politički klinč – čija neizvjesnost stvara egzistencijalni strah. Šta možemo očekivati pitali smo naše sagovornike, predsjednike Sportskog saveza Grada Zenice i Foruma građana Zenice.

„Poučen iskustvom u posljednjih nekoliko mjeseci ne znam šta da očekujem“, kazao je Dedić.

Faruk Kadrić je odgovorio kratko i jasno: „Da prevlada razum“! (Alma Huskić)