Na području Grada Zenica počele aktivnosti čišćenja obala rijeke Bosne

Na području Grada Zenica započele su aktivnosti u sklopu projekta čišćenja obala rijeke Bosne.

 „Prema javnom pozivu Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, Grad Zenica je aplicirao na LOT 2, koji se odnosio na čišćenje obala rijeke Bosne. Na osnovu toga Grad Zenica je proveo proceduru javne nabavke i potpisao ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem“, rekla je za naš portal Jakuta Imširević, predstavnik Službe za ekologiju i komunalne inspekcijske poslove grada Zenice.

Projekat obuhvata aktivnosti na prikupljanju i odvozu otpada duž obala rijeke Bosne, uz potpuno uklanjanje divljih deponija i selektivno odvajanje iskoristivih komponenti otpada. Predviđeni su također krčenje i košnja samoniklog rastinja duž obale na dionici Janjići do Topčić Polja.

Cilj projekta je uklanjanje divljih deponija sa obala rijeke Bosne, osiguravanje prohodnosti za pješačenje obalama rijeke Bosne, očuvanje flore i faune u slivu rijeke Bosne, kao i unapređenje i razvoj turističke ponude Grada Zenica.

„Motiv nije samo ekološki, iako je primaran, tu je i zdravstveni i turištički“, dodaje Imširević.

Izvođač radova je preduzeće iz Zavidovića, vrijednost ugovorenih radova iznosi nešto više od 57 hiljada KM, a rok za njihovo izvođenje je 120 dana. (Ajna Nikontović)