Učenici Opće gimnazije KŠC pokrenuli projekat afirmacije knjige i čitanja

Međuinstitucionalni projekat pod nazivom „Little Free Library“, koji za cilj ima afirmaciju knjige i čitanja uopće, pokrenut je od strane učenika Opće gimnazije KŠC „Sv. Pavao“ Zenica, a pod pokroviteljstvom Nadbiskupijskog Centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II“.

Naime, dvadesetak učenika spomenute obrazovne institucije, u saradnji s Gradskom bibliotekom, i pod mentorstvom bibliotekarke Darie Gelić, pokrenulo je prikupljanje knjiga koje će krasiti, za sada, police četiri zenička ugostiteljska objekta, te na taj način svim građanima našeg grada omogućiti, što jednostavniji, pristup beletristici.

Inicijatori ovog projekta, na ovaj način, podsjećaju Zeničane i na one vrijednosti koje su, prema njihovom mišljenju, u današnje vrijeme često zaboravljene.

Na izrazito kreativne načine trudimo se potaknuti naše sugrađane da spoznaju suštinu čitanja, ali i otkriju ono zanimljivo u samoj knjizi. Popularizacija čitanja je, sve vrijeme, naša zvijezda vodilja, a reakcije sugrađana, koji su se već do sada upoznali s našim namjerama su, izuzetno pozitivne“, kazala je za portal Zenicainfo.ba Sara Dautbegović, učenica drugog razreda Opće gimnazije KŠC „Sv. Pavao“ Zenica.

No, nije samo sama ideja nastala u kreativnim mozgovima nadarenih srednjoškolaca. Gimnazijalci su, također, na sebe preuzeli i obaveze farbanja polica za knjige, pravljenja reklamnog materijala, ali i nadzor nad knjigama koje će uskoro predstavljati svojevrsni inventar pojedinih zeničkih lokala.

Sama činjenica da, po prvi put, učenici ulažu napore kako bi pomogli svojoj lokalnoj zajednici, ono je što ovaj projekat izdvaja od ostalih sličnih. Promoviranje izuzetno pozitivnih vrijednosti, a koje naši učenici u budućnosti žele vidjeti u svom gradu, čini srž ‘Little Free Library – a’“, poručuje bibliotekarka Daria Gelić.

Učenici, ali i ostali sudionici obog projekta pozivaju sve građane i korisnike Gradske biblioteke da poklone svoje knjige i na taj način podrže ovaj projekat. (Lamija Pojskić)