Sat kupio za 345 dolara, sada vrijedi 700.000

Američki vazduhoplovni veteran doživio je nevjerovatan šok kada je njegov “roleks”, koji je kupio 70-ih godina za 345 dolara, procijenjen na 700.000 dolara.

U emisiji Antiks roudšou na televiziji PBS pojavio se američki veteran, koji je na sajam antikviteta donio svoj ručni sat na procjenu.

Veteran, koji je bivši pripadnik vazduhoplovnih snaga SAD, primijetio je dok je bio stacioniran na Tajlandu 70-ih godina da piloti komercijalnih aviona nose “roleks” satove, pa je pomislio da se radi o dobrom brendu.

Nekoliko godina kasnije kada je odlučio da kupi sat, naručio je “roleks ojster kozmograf” za 345,97 dolara, što je 1974. godine iznosilo jednu mjesečnu platu vojnika.

Kasnije, kada mu je sat stigao, veteran je odlučio da je sat previše lijep da bi sa njim ronio, pa čak i da ga nosi u svakodnevnim prilikama. Onda je odlučio da ga skloni na sigurno i stavio ga je u sef zajedno sa originalnom kutijom, pakovanjem i papirologijom.

“Roleks dejtona”, kako je sat poznat, veoma je tražen među kolekcionarima iz velikog broja razloga, između ostalih i zato što je Pol Njumen nosio sličan model u filmu Winning.

Međutim, sat koji je veteran donio smatra se za stepen boljim, jer njegov model imao bolju otpornost na vodu zbog čega nosi oznaku “ojster” (ostriga), što ga čini izuzetno rijetkim primjerkom.

Pošto ga zapravo nikada nije nosio, na polećini kućišta je čak ostala čitava papirna oznaka sa serijskim brojem, koja najčešće vrlo brzo izbledi od nošenja. Osim toga, imao je originalno pakovanje i kutiju, zajedno sa savršeno očuvanom dokumentacijom.

Zbog svega toga, a i zbog povećane potražnje za tim modelom u posljednjih nekoliko godina, trgovac antikvitetima procijenio je da bi sat morao da dostigne između 500.000 i 700.000 dolara.
Izvor: NN