Prvi zenički srednjoškolski hackathon u dizajnerskim idejama i softverskim projektima

Vijeće učenika Druge gimnazije u Zenici organizovalo je prvi zenički srednjoškolski hackathon, takmičenje u dizajnerskim idejama i softverskim projektima.

Nekoliko zeničkih gimnazijalaca, uvjerenih u potencijal mlade IT zajednice u svom gradu, odlučili su među vršnjacima organizovati „hackathon“, svojevrstan alat za razvoj kreativnog dizajna i informatičkih vještina.

Prvi zenički srednjoškolski hackathon, takmičenje u dizajnerskim idejama i softverskim projektima, koji se tematski bazirao na ekološkim izazovima, angažovao je takmičarske timove iz Prve i Druge gimnazije i Tehničke škole, koji su u protekla dva dana nastojali razviti IT rješenja za neki konkretan ekološki problem. Cilj je bio dobiti orginalno rješenje i upotrebljiv softver, koji će eventualno imati svoju primjenu u praksi, ali i potaći mlade na kreativno razmišljanje.

„Prvi hackathon je ovog nivoa, jer smo se uvjerili da u Zenici ima mnogo talentovanih srednjoškolaca, zainteresovanih da se razvijaju u IT sektoru. Imamo ambiciju da organizujemo takmičenja za više učesnika i sa još boljim temama i da se Zenica pokaže na mapi kao centar jakog IT sektora“, kaže jedan od organizatora prvog srednjoškolskog hackathona u BiH, Edin Zorić.

Edin Zorić

Druga gimnazija je razvila aplikaciju za eko-novine, te za takozvani „eko green money“, aplikaciju čijim korištenjem je moguće prikupljanje poena, odnosno novca, ekološki osvještenim postupcima.

„Došli smo s razlogom da probudimo eko svijet kod mladih i da dokažemo da udruživanjem snaga možemo promijeniti stanje po pitanju ekologije. Trebamo se zajednički boriti za očuvanje prirode“, poručuje Elma Terzić iz Druge gimnazije.

Svojim rješenjem, tim Prve gimnazije želio bi potaći ljude da se više bave zdravim aktivnostima i manje učestvuju u zagađivanju okoliša.

„Ovo je veoma pozitivna stvar za naš grad. Trebamo više ovakvih takmičenja koja bi pogurala našu IT scenu, da se poboljšamo i promovišemo vani“, kaže vođa tima Prve gimnazije, Ajdin Hukić.

Ajdin Hukić

Tehnička škola se posvetila stvaranju „online interaktivne ekološke mape“, koja će prikazivati sve potencijalne katastrofe i incidente u gradu.

„Mislim da mladi trebaju biti pokretačka energija u svakom društvu, stub za promjene u ekološkom smislu, na globalnom planu“, kaže vođa tima Tehničke škole, Admir Mehičić.

Admir Mehičić

Timovi su brojali tri do pet članova, sudije su informatički i stručnjaci s područja ekologije, a pobjednici su proglašeni danas popodne.

 

Pobjednička je ekipa Prve gimnazije, a nagrada su komponente za računare. Senad Pašalić, direktor Agencije Zeda, koja je za ovo takmičenje otvorila prostorije svog Impulsnog kreativnog centra, najavio je nastavak hackathona, koji će uključiti i sve ostale zeničke srednje škole. (Sanja S.)