Održana javna rasprava o Nacrtu Zakona o ugostiteljstvu

U organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma,danas je u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona priređena javna rasprava o Nacrtu Zakona o ugostiteljstvu.

Odgovarajuće zaključke o provođenju javne rasprave usvojili su ranije oba Doma Parlamenta Federacije BiH.

Novo zakonsko rješenje prosteklo je radi usklađivanja sa direktivama Evropske unije,kao i potrebe harmonizacije propisa u cijeloj BiH.

“Tehničku podršku dala je Svjetska banka”,ukazala je Farida Cikotić,pomoćnica federalne ministrice za okoliš i turizam.

Stručna savjetnica u ovom Ministarstvu, Inja Hadžialić-Bubalo je istakla da se ugostiteljska djelatnost obavlja isključivo kao osnovna,a kao sporedna se spominje u članu 4. Zakona.

“Uvodi se pojam iznajmljivač koji ne podliježe fiskalizaciji, nego je obveznik prijavljivanja gosta i plaćanja boravišne takse”.

Novim Zakonom probno se definiše se i oblast nargile,kojoj se definiše pravni osnov. Rekategorizacija objekata predviđena je svake četiri godine. Pravna i fizička lica sa kantonalnog nivoa zainteresirana za oblast ugostiteljstva, su pozvana da uzmu učešće i eventualno dostave svoje prijedloge, primjedbe i sugestije na Nacrt Zakona o ugostiteljstvu resornom federalnom ministarstvu. (Šerif B.)