Upoznajte Velidu Beganović, prvu licenciranu taksistkinju u Zenici

Prva licencirana taksistkinja u gradu, Velida Beganović, obavila je danas svoju prvu taksi vožnju.

Ekipa portala Zenicainfo.ba imala je priliku upoznati ovu 36-godišnju Zeničanku, koja se za posao taksi prevoznika odlučila, prvenstveno, zbog odgovarajućeg, kliznog radnog vremena, što ga je moguće prilagoditi obavezama kod kuće.

Nakon što se upoznala sa svojim novim kolegama, koji su joj obećali svu pomoć i podršku, pogotovo na početku, Velida se zaputila na prvi taksi štand koji joj je dodijeljen.

„Sad se osjećam sigurnije. Dobri su, hvala im na savjetima“, poručila im je Velida na početku svog prvog radnog dana za volanom taksija.

Svi, pa tako i ona, kreću sa taksi štanda na Kanalu, a Velidini poznanici, a kasnije i ostali klijenti, imaće na raspolaganju njen kontakt broj telefona, sa viberom, na koji će je moći pozivati tokom dana, ali i naveče.

„Radno vrijeme taksi službe nije ograničeno. Sama sebi planiram radno vrijeme i to će biti do 17 sati. Pošto imam malu djecu, naveče ću ići kući, a dolaziću na poziv za hitne slučajeve. Broj telefona je 061 619 369. Ako nekom bude trebao prevoz, tu sam!”, s osmijehom poručuje ova simpatična Zeničanka.

U Zenici su prije rata, u taksi službi radile dvije žene, a već decenijama se ni jedna nije odlučila za ovaj poziv, za razliku od situacije u Sarajevu ili Banjaluci, gdje je taksistkinja velik broj.

„Moj muž na početku baš i nije bio za to, ali ja sam bila uporna. Potrudila sam se i danas sam jedina žena, taksi vozač u Zenici. Voljela bih da se prijavi još žena, da imam i ja radne kolegice“, kaže Velida.

 

Inače, Velida je udata i majka je dječaka i djevojčice. Završila je Pedagošku gimnaziju, a potom i razliku predmeta za saobraćajnu struku. 15 godina radila je u ugostiteljstvu, pa se odlučila za promjenu i, kako kaže, za nju odgovarajući posao, koji će raditi s ljubavlju. (Sanja S.)