Konkurs za najbolji literarni rad učenika osnovnih i srednjih škola

JU Gradska biblioteka Kakanj i JU Gradska biblioteka Zenica, na inicijativu Lingvističke sekcije Srednje mješovite škole „Mladost“ u Zenici objavili su konkurs za najbolji literarni rad učenika završnih razreda osnovnih škola i svih srednjih škola u Zenici i Kaknju.

Teme su atraktivne i aktuelne: „Istrčimo, zajedno sa Amelom Tukom, najbolje vrijeme za Bosnu i Hercegovinu“ i „Sport je put na kome, i prije medalja, osvajamo sami sebe“.

Želja nam je da u okvir nastavnih programa maternjeg jezika i književnosti unesemo poticaj za djecu, da počnu razmišljati o tome po čemu se razlikuje ono što se zove životni prosjek od vrhunskih rezultata i šta svako od njih može i treba učiniti kako bi postigao lični uspjeh i rezultat koji bi doprinio vrijednosti sredine u kojoj živi, kaže profesor Željko Grahovac iz Gradske biblioteke u Zenici.

Rok za dostavljanje radova je 15. februar 2020. godine, a nagradni fond rezervisan za najupješnija tri rada je 100, 250 i 500 konvertibilnih maraka.

„Uz izuzetno uspješan konkurs za autorsku bajku, ovoga puta očekujemo dovoljno kvalitetnih radova da se može objaviti brošura, za uspomenu školama. Dragocijeno je da se svaki čovjek osjeti dijelom života u zajednici, da se očituje i takmiči u onome što se zove socijalna razmjena. Ovo je način da ih u tome potaknemo, kao što to činimom kroz ostale sadržaje, kroz lijepu poeziju na našim promocijama, lijepa i zanimljiva predavanja na tribinama“, dodaje Grahovac.

Literarni rad, koji treba imati minimalno 2.000 karaktera, ne smije biti ranije objavljivan, štampan niti nagrađivan. (S.S.)