Ceremonija povodom početka radova na tunelu Zenica

Danas je na gradilištu tunela Zenica, u mjestu Ponirak kod Zenice, priređena ceremonija početka radova na probijanju tunela.

Svečanosti su, pored ostalih, prisustvovali direktor Javnog preduzeća Autoceste FBiH Adnan Terzić, ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić, predsjednik FBiH Marinko Čavara, predstavnici Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, te šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Johann Sattler.

Ceremoniji su prisustvovali i premijer ZDK, Mirza Ganić i zenički gradonačelnik, Fuad Kasumović.
Ugovor za izgradnju autoceste na poddionici Ponirak – Vraca potpisan je 1. augusta 2019. godine sa domaćom kompanijom Euro-asfalt  Sarajevo. Na ovoj poddionici najznačajniji je objekt tunel Zenica dužine 2,5 kilometra. Vrijednost ugovora za izgradnju tunela Zenica iznosi 59.408.825 eura bez PDV-a.

Tunel Zenica je najznačajniji objekt na poddionici Ponirak – Vraca koja je duga 2,65 km. Dužina tunela iznosit će 2.475 metara lijeva cijev i 2.420 metara desna cijev, a predviđeni rok za izvođenje radova je 30 mjeseci.

Tunel će skratiti put za 5 kilometara, a u sklopu njega će se graditi potputnjak i jedan hidrotehnički objekat za regulaciju potoka Ponirak.

Direktor JP Autoceste FBiH,Adnan Terzić podsjeća, da je izvođač radova već pripremio pristupne puteve, te ulazak u tunel i očekivati je da su stvoreni uslovi da se radovi odvijaju i u zimskim uslovima punom dinamikom.

Dodaje, da se trenutno na koridoru 5c radi na 36 kilometara autoceste, a iduće godine planirana je realizacija 420 miliona maraka.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler je poručio da ovakvi projekti stvaraju bolji ambijent građanima BiH.

“Zadovoljstvo mi je što Evropska unija finansijski prati ovaj projekat i što je osigurala 31 milion nepovratnih sredstava sa svojim partnerima. Ovo danas je pozitivna priča”, ukazao je Sattler.

Predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara podsjeća da se na koridoru 5c izvode ili će započeti značajni projekti.

“Kada se spoje te tačke nadam se,da će se to približno poklopiti sa vremenom ulaska BIH u EU”, dodao je Čavara.

Trasa autoceste poddionica Ponirak – Vraca je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Vranduk – Ponirak i na jugu na poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica. (Šerif Babić)