Nagrađeni najbolji učenici u Federaciji BiH

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti Elvira Dilberović uručila je na svečanosti u Mostaru nagrade najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH u školskoj 2018./2019. godini.

Po tri učenika osnovnih i srednjih škola iz svakog kantona nominirala su kantonalna ministarstva obrazovanja. Nagrađeno je ukupno 60 osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a priznanja su uručena i predstavnicima 58 škola u kojima nastavu pohađaju nagrađeni učenici.

“Prigodom izbora najboljih učenika spektar kriterija bio je veoma širok. Pored uspjeha u učenju, razmatrani su i drugi učenički uspjesi i postignuća, afirmirajući na taj način funkcionalna znanja i vještine, te ne samo obrazovnu, nego i odgojnu ulogu škole”, kazala je ministrica Dilberović tijekom svečanosti.

Među nagrađenima su brojni učenici generacije, značajan broj njih sa zapaženim rezultatima na različitim natjecanjima i smotrama znanja, mnogi su vrlo aktivni u školskim sekcijama, a pojedini su ostvarili zapažene rezultate na sportskim, literarnim i likovnim natjecanjima, kao i natjecanjima u glazbi i plesu. Također, mnogi od njih su društveno aktivni na različitim projektima i aktivnostima, te uključeni u volonterski društveno-korisni rad.

“Upravo u toj različitosti leži snaga i bogatstvo našeg društva jer ovi mladi ljudi su svijetli primjeri da marljiv rad, posvećenost cilju, istrajnost i vjera u sebe neminovno vode do uspjeha”, kazala je federalna ministrica.

Osvrnula se i na nedavne rezultate PISA istraživanja na kojem je BiH zauzela 62. mjesto od ukupno 79 zemalja u kojima je to testiranje provedeno.

“Za ove PISA rezultate nisu kriva djeca. Naša je obveza bila, mislim tu na sve nas aktere sustava obrazovanja, da ih pripremimo za nove obrazovne izazove. Nažalost, zakazali smo. Nadam se da je sada svima jasno da su promjene neminovnost i da je krajnje vrijeme da pređemo s riječi na djela”, ustvrdila je Dilberović.

Podsjetila je da Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti posljednjih 13 godina organizira nagrađivanje učenika osnovnih i srednjih škola, a u ovoj formi četvrtu godinu zaredom.

“Nagrađivanjem i promoviranjem najboljih učenika u Federaciji BiH želimo pružiti podršku nominiranim učenicima da ustraju u marljivom radu i učenju, kako bi i idućih godina nastavili nizati uspjehe na radost i ponos svojih roditelja, nastavnika i škola, ali i cijele BiH”, zaključila je Dilberović.

Jedan od nagrađenih učenika, srednjoškolac iz Kupresa David Jezidžić, je kazao kako mu nagrada puno znači jer je to velika potvrda njegova truda.

“Zahvaljujem Federalnom ministarstvu, svojim profesorima, prijateljima i obitelji, bez kojih ovo ništa ne bi bilo moguće”, kazao je Jezidžić i dodao kako će nagrada zasigurno biti poticaj da u budućnosti bude još bolji.

Nagradu je primila i Asja Ćatić iz Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić” iz Sarajeva kojoj nagrada također mnogo znači i jako joj je važna, jer je, kako kaže, uložila je mnogo truda i rada, a još je sretnija što je Federalno ministarstvo sve to prepoznalo.