Promocija knjige i lutkarska predstava za četvrti dan festivala IFET

Četvrtog dana Internacionalnog festivala edukativnog teatra održana su dva događaja koja su namjenjena najmlađoj zeničkoj publici u Bosanskom Narodnom pozorištu.

Kratki navod iz recenzije knjige “Priče čarobne šume” kazuju da se čitaoc poistovjećuje sa jednim od junaka i uspostavlja posebnu vrstu komunikacije između svjetova i tekstova-u odnosu na prirodu začudnog događaja. Današnji moderator na promociji Midhat Kasap ističe da je važno sačuvati dijete u sebi kako bi se pisale knjige za djecu.

Sam autor poručuje kako je bitno da mladi ljudi iz različitih medija uzmu ono što je korisno za njih.

„Knjiga je namjenjena djeci i za odrasle, samo što su djeca specifičan svijet koji često podcjenjujemo, a oni mogu mnogo. Moja poruka je čitajte knjige, služite se internetom, gledajte filmove, ta tehnologija nosi i dosta dobrog“, poručio je autor knjige, Fuad Tabak.

Moderatori i autori ističu da su brojne pouke koje mogu pronaći u ovoj knjizi, a i da ne mora uvijek biti standardna poruka, dovoljno je i da se zabavimo čitajući. Nakon promocije knjige uslijedila je izvedba lutkarske predstave „Bajka o izgubljenom vremenu“, u kojoj su se glumci potrudili da na više nivoa predstave neke vrijednosti koje su pomalo zaboravljene, a da budu shvatljive kako najmlađima tako i onim starijim.

„Predstava govori o dvoje djece koji su zaljubljeni, zbog toga što su stidni i nisu smjeli prići jedno drugom pretvorili su se u starce i njihovo vrijeme je izašlo iz njih. Poruka ove predstave je da ne trošimo svoje vrijeme uzalud nego da stvari uzmemo u svoje ruke i da radimo u životu one stvare koje nam pričinjavaju zadovoljstvo“, kazao je glumac Pozorišta lutaka iz Mostara, Igor Vidačković.

Sutrašnji peti dan festivala donosi nam i nove sadržaje, na programu je Predstava Ivica i Marica iz tuzlanskog kabare teatra u produkciji BNP – I RTV Zenica od 12 sati, a u večernjim satima Zeničani će ponovo da pokažu svoju humanost na humanitarnom koncertu za profesorcu Medihu Draganović od 19 sati. (Mehida Spahić)