Održana akademska debata povodom Dana državnosti BiH

Debatni klub „Gorgija“ ,u saradnji sa Pravnim fakultetom zeničkog Univerziteta i organizacijom ELSA, organizator je akademske manifestacije i debate povodom 25. novembra – Dana državnosti BiH.

O temi ,“Vrijednosti ZAVNOBIH-a i Dejtonski ustavni poredak“, govorio je bivši sudija i predsjednik Ustavnog suda BiH Kasim Trnka.

Generalna ocjena je da je prvim zasjedanjem ZAVNOBIH-a 1943. godine obnovljena državnost BiH, dok se potpisivanje Dejtonskog sporazuma smatra vraćanjem 3 koraka unazad, mada su ključne vrijednosti ZAVNOBIH-a sačuvane, a na prostoru BiH osigurao mir.

Profesor Kasim Trnka smatra da je Dejtonski sporazum značajno reducirao državnost BiH, a strukturu vlasti unaprijed osudio da bude neefikasna jer je postavljena na etničkim principima. Trnka ujedno ističe da ukoliko brzo ne dođe do promjena, može uslijediti samo daljnje usložnjavanje situacije. Mogući izlaz Trnka vidi u vraćanju vrijednostima ZAVNOBIH-a, te konačnom početku pristupnih pregovora za ulazak u EU. (Rešad Šabanović)