Cjelodnevnim programom u Zenici obilježen Međunarodni dan borbe protiv dijabetesa

Međunarodni dan borbe protiv dijabetesa cjelodnevnim programom obilježen je i u Zenici.

“Prevencija je u svakoj bolesti broj jedan a posebno kod dijabetičara. Nažalost, trakice dobijaju samo koji su na terapiji inzulina, a voljeli bismo da dobijaju i oni koji su na terapiji tabletama te da ih vodimo kroz našu evidenciju jer bi time izbjegli brojne komplikacije koje se mogu desiti. Stoga, apel vlastima da nam pomognu i to ne samo u novčanom smislu jer nekad je i razumijevanje puno jače od onog što se parama može dobiti”, kazao je doktor Zoran Berberović, član Upravnog odbora Saveza udruženja dijabetičara ZDK.
“Tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana je Porodica i dijabetes jer želimo ukazati na važnost edukacije kako bi se prepoznali rani znakovi bolesti jer je poražavajuće da jedna od dvije osobe koje trenutno imaju dijabetes, uopšte nije dijagnosticirana”, kazali su ljekari na današnjem skupu.

Udruženje djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti u Zeničko – dobojskom kantonu u sali Gradskog vijeća, održano je predavanje na temu Hipoglikemija, a nakon toga i defile do Robne kuće Bosanka gdje su volonteri građanima dijelili edukativni materijal, a mogli su i besplatno izmjeriti šećer u krvi. Za najmlađe su organizovani i prigodni sportski sadržaji.

“Prigodnim programom željeli smo upoznati građane sa ovom bolešću, te ukazati na naše probleme i važnost borbe za ostvarivanje prava osoba oboljelih od dijabetesa, te njihovom ujednačavanju na teritoriju Federacije BiH”, dodala je na kraju Amela Kobić, predsjednica udruženja djece i mladih oboljelih od dijabetesa ZDK. (Belinda Dorić)