Izjašnjenje JP Autoceste FBiH o promjeni trase autoceste na koridoru Vc kroz naselje Nemila

Iz JP Autoceste FBiH na adresu ZDK, Gradske uprave Zenica i Gradskog vijeća Zenica dostavljen je dopis u kojem se ovo preduzeće izjasnilo o eventualnoj promjeni trase na koridoru Vc kroz Nemilu. Dopis pročitajte u nastavku:

„Izjašnjenje povodom Zaključka Skupštine Zeničko-dobojskog kantona vezano za prolazak trase autoceste na koridoru Vc kroz naseljeno mjesto Nemila JP Autoceste FBiH je dostavilo Stručnoj službi Gradskog vijeća Gradskog vijeća Grada Zenica dana 19.09.2019. godine. U pomenutom dopisu decidno je opisana hronologijas dešavanja vezana za prolazak trace autocese na dionici „Sjeverna granica opštine Zenica – Zenica Sjever“.

Predložena varijanta je kroz „Prostorni plan područja posebnih obilježja od značja za Federaciju Bosne i Hercegovine autocesta na Koridoru Vc“ za period od 20 godina, usvojena od strane Predstavničkog doma Federacije BiH i Doma naroda Parlamenta FBiH, te je isti objavljen u Službenim novinama FBiH u 2017. godini.

Ovim putem ponovo naglašavamo da JP Autoceste FBiH nisu nosilac pripreme,odnosno izrade Prostornog plana područja posebnih obilježja, niti imamo zakonsku odredbu o provođenju javne rasprave. Navedeni poslovi su u nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Također, napominjemo da je Glavni projekat predmetne dionice završen, novac za finansiranje obezbjeđen od strane Kuvajtskog fonda ( KFAED) te započeta eksproprijacija zemljišta, te nije moguće izvršiti izmjenu trase autoceste na koridoru Vc na predmetnom lokalitetu.“ – saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.