Čije su nekretnine i zemljište u Kantonalnoj bolnici Zenica?

Predstavnici zeničke Kantonalne bolnice pozvali su danas gradonačelnika Zenice, Gradsku upravu i vjećnike, da se zauzmu za rješavanje situacije oko upisa nekretnina i zemljišta koje koristi ova ustanova, kako bi se moglo krenuti u realizaciju generacijskih projekata razvoja zeničke bolnice.

Zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, realizacija projekta rekonstrukcije Kantonalne bolnice, vrijednog 10 miliona eura, kao i aktivnosti na drugim značajnim projektima, među kojim je i izgradnja odjeljenja Interventne kardiologije u ovoj bolničkoj ustanovi, mogli bi doći u pitanje. Menadžment Bolnice priželjkuje najbrže rješenje, a to je da Gradska uprava povuče zahtjev za upis vlasništva nad zemljištem i objektima Kantonalne bolnice.

„Time bi se Kantonalna bolnica mogla upisati kao vlasnik i nastaviti ubrzano sa realizacijom svih ovih projekata. Ili da čekamo na odluke suda, čiji postupci traju koliko traju. Samo, to bi moglo ugroziti realizaciju ovih projekata, jer kapital neće čekati toliko vremena“, ukazuje direktor Kantonalne bolnice Zenica, dr Rasim Skomorac.

dr Rasim Skomorac, direktor KBZ

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, smatra da je cijela priča oko upisa vlasništva nad objektima i zemljištem, koje koristi Kantonalna bolnica u Zenici, lažna i politički izmanipulisana, tvrdeći da je, iako spor u vezi sa upisom vlasništva još nije riješen, ta imovina sto-posto gradska.

„Gradska uprava podržava sve projekta bitne za građane i spremni smo da sporazumno okončamo sudski spor, tako što će Grad predati objekte i zemljište Kantonalnoj bolnici, a da zauzvrat Kantonalna vlada obezbjedi sredstva za realizaciju bar jednog infrastrukturnog projekta od društvenog značaja za grad Zenicu“, predlaže Kasumović.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice

Izrazivši sumnju u regularnost poslovnih poteza čelnika Stranke demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona, projekat Interventne kardiologije, označio je sredstvom privatnika da ostvare profit kroz pružanje zdravstvenih usluga.

Danas je u KBZ održana press konferencije

U Kantonalnoj bolnici se nadaju da će sve procedure u vezi sa jednim od njenih najvećih projekata biti završene do kraja godine, kako bi se moglo početi sa rekonstrukcijom i nadogradnjom bolničkih kapaciteta i sa unapređenjem zdravstvenih usluga i daljim razvojem ove ustanove. „Kantonalna bolnica ne može uticati na političke sporazume i dogovore između kantona i grada, samo se nadamo da ćemo aktivnosti pokrenuti na vrijeme“, kazao je danas direktor zeničke bolnice, dr Rasim Skomorac. (Sanja Stević)