Nakon protesta Udruženja “Budimo prijatelji” najavljeno rješavanje problema sa strujom

Štićenici Udruženja osoba sa poteškoćama u razvoju Budimo prijatelji, njihovi roditelji i terapeuti protestovali su danas pred sjedištem Gradske uprave, kako bi skrenuli pažnju na činjenicu da već sedmi mjesec rade i djeluju u dijelu prostora Obdaništa Kanarinac, kojem je isključena struja. 

„Grijemo se na struju, nemamo neplaćenih računa i oštećeni smo, jer ne možemo u takvim uslovima nastaviti sa edukacijom naših korisnika“, kaže predsjednica Udruženja, Nejra Šahinbegović, dodajući da su se članovi ovog udruženja već nekoliko puta obraćali predstavnicima Gradske uprave i Javnog preduzeća za predškolski odgoj i obrazovanje, ali da problem do danas nije riješen.

Prostorije u dijelu zgrade Obdaništa Kanarinac, u kojem rade i borave dva udruženja (Budimo prijatelji i Zvijezda), u lošem su stanju, ali štićenici i njihovi mentori ne mogu pronaći drugo rješenje. Uskoro će i zima, pa će mogućnost boravka u hladnim prostorijama biti nemoguće.

„I mi smo dio ovog grada i svojim djelovanjem dajemo lijepu poruku o našoj zajednici, pokušavajući osposobiti mlade sa poteškoćama u razvoju za samostalan život“, ukazuje Šahinbegović.

Pola sata od početka protesta, članovi Udruženja su iz sjedišta Gradske uprave dobili uvjeravanja da će problem sa strujom već danas biti riješen, nakon čega je protest okončan.

„Struja nam je isključena prije sedam mjeseci, tačnije, 13. marta. Svi smo bili u Udruženju i slavili smo Tinin (korisnica op.a.) rođendan. Kada je nestalo struje, pomisili smo da se radi o planskim radovima, no kako je prolazilo vrijeme, shvatili smo da se nešto događa…“, priča nam predsjednica Udruženja, Nejra Šahinbegović.

Od tog momenta, predstavnici Udruženja Budimo prijatelji, pokušavaju doći do rješenja i pozitivnog odgovora na molbe da im se priključi struja u prostorijama, koje koriste od svog osnivanja, prije šest godina. Sve to vrijeme, objekat obdaništa je otvoren, a žice priključka za električnu energiju stoje iščupane.

Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje, u čijoj nadležnosti je i Obdanište Kanarinac, ne usuđuje se odobriti radove na sanaciji infrastrukture sistema električne energije u objektu, koji je u jako lošem stanju i nije osiguran, napominje direktorica, Jasmina Gasal, dodajući da je u pripremi projekat energentske efikasnosti, kojim će biti obuhvaćen i objekat Obdaništa Kanarinac.

Nakon „utopljavanja“ zgrade, koja je nedavno, pored svih oštetećenja zbog neodržavanja i starosti, pretrpjela još i požar, tu će biti useljena Ustanova za djecu i odrasle sa poteškoćama u razvoju Zeničko-dobojskog kantona. Kako za ova dva udruženja u tom objektu vjerovatno više neće biti mjesta, voloteri i štićenici Udruženja Budimo prijatelji, nadaju se da će dobiti alternativni prostor za rad i svoje projekte. (Sanja Stević)