Vrijedne Zeničanke pripremaju zimnice

Vrijeme je pripreme zimnice. Sudeći po posjećenosti zeničkoj zelenoj pijaci, kao i potvrdi zakupaca o velikoj potražnji, Zeničanke su vrijedne ovih dana i spremne dočekuju predstojeću zimu.

Iako su cijene paprika, paradajza, krastavica, patlidžana porasle u odnosu na prethodne sedmice i uglavnom su po dvije marke po kilogramu, svo ovo povrće danas se pazari.
Prema riječima zakupke Ifete Durmić, danas se sve prodaje, i paprike i paradajz, ali ponajviše crvene roge i patlidžan za pripremu ajvara.

Kupuje se i povrće koje će zaleđeno dočekati hladne zimske mjesece.

„Kupuju i paprike i paradajz moje stalne mušterije i stavljaju u komore. Također, dosta njih zamrazava i mahune, a evo imam i jutros ubranih šampinjona koje neke domaćice konzerviraju”, kazala je Durmić.
Neće nedostajati ni turšije, ni pekemeza, ni slatka od kajsija, kao ni kuhane šarene salate u zeničkim domaćinstvima.

„Kuhana šarena salata se jede već dva do tri dana nakon što se pripremi. Ona je dobra za ljude koji imaju probleme sa stomakom. Jedemo tu salatu dok nam turšija ne bude dovoljno dobra za konzumiranje. Pola od ovoga dajem sinovima, od toga jednom šaljem za Njemačku“, priča nam sugrađanka Marija Tikvina, dok kupuje zeleni paradajz.

Penzionerka Emina Ramić kaže da je napravila malo makedonske ljutenice i četiri tegle ajvara. Njoj, kaže dosta. Sama je. Cijene od dvije marke po kilogramu povrća su kaže ne tako visoke, ali s obzirom na visinu penzija i plaća nisu prihvatljive.

„No, šta ćemo, tako nam je, kako nam je. Mislim da bismo svi, posebno omladina trebali biti agilniji. Ja da sam mlada, bila bih prva na protestima protiv ovakvog stanja u državi”, kazala nam je Emina. (Alma Huskić)