Žalba Uredničkog kolegija JP “RTV Zenica” Ombudsmenu za ljudska prava

Ured Ombudsmena za ljudska prava je zatražio od Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, da se očituje o Žalbi Uredničkog kolegija JP RTV Zenica zbog prijetnji i pritisaka, kao i pozivanja na fizičke napade, te zlostavljanja, kojim su izloženi zaposlenici RTV Zenica, od strane radnika i Uprave kompanije ArcelorMittal Zenica.

U Žalbi Uredničkog kolegija RTV Zenica, između ostalog stoji:

Prijetnje i pritisci su počeli kada su novinari Radio – televizije Zenica, započeli objavu serije priloga o zagađenom zraku vode i tla u Zenici i negativnom utjecaju na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Da na društvenim mrežama, prema njihovim saznanjima, radnici ArcelorMittala negoduju, prijete, pozivaju na linč i bojkot rada, kao i fizički obračun sa radnicima RTV Zenica.

Da se prema saznanjima kojima raspolažu, radi o sistemskom huškanju radnika ArcelorMittala protiv novinara, medija i slobode govora, s ciljem da se skrene pažnja sa tema zagađenja ekoloških standarda.

Slijedom navedenog Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK-a, informacije o poduzetim mjerama po zaprimanju prijave Uredničkog kolegija RTV Zenica, treba dostaviti instituciji Ombudsmena, u roku od 8 dana, od dana zaprimanja akta.