Tužilaštvo ZDK vodi istragu protiv Sindikata ArcelorMittal Zenica

Tužilaštvo Zeničko – dobojskog kantona formiralo je premet u slučaju „Sindikat ArcelorMittal Zenica“. Naime, prema nalazima inspekcije Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine uočene su nepravilnosti oko plaćanja poreza, te Tužilaštvo sada istražuje ovaj slučaj.

Prema navodima našeg sugrađanina Hasana Krehe koji je želio provjeriti u kojoj fazi je ovaj slučaj pokrenuta je priča o odgovornosti članova Glavnog odbora sindikata Arcelormittal-a Zenica za utaju poreza od cca 50.000 maraka, a koju su utvrdili inspektori Porezne uprave prilikom inspekcije. Prema riječima našeg sagovornika počinjenje ovog krivičnog djela je još teže jer su pojedini članovi glavnog odbora to uradili u toku uvjetne kazne.

Presudom iz 2008. godine članovima Glavnog odbora izrečene su uvjetne kazne u trajanju od godinu dana. Znači da su oni bili pod uvjetnom kaznom tokom počinjenja novog krivičnog djela, utaje poreza, koji su inspektori utvrdili za period 2009. – 2014. godina, kaže Kreho.

S obzirom da je u 2010. godini došlo do smjene rukovodstva sindikata, Kreho tvrdi da odgovornost imaju i prošli i aktuleni saziv Sindikata ArcelorMittala. Prema informacijama Krehe utaja poreza je napravljena na način da nije izvršena zakonska osnova plaćanja poreza na lična i druga primanja.

Sindikat je u svojstvu pravnog lica i to se moralo činiti bez obzira na tvrdnje iz sindikata da je taj novac već oporezovan kroz plate radnika, tvrdi Kreho.

Provjeravajući ove informacije, iz Tužilaštva su nam saopćili da je predmet formiran i da je izdat nalog Federalnoj upravi policije za provođenje predistražnih radnji kao i urgencija za postupanje po navedenom nalogu. U ovom Tužilaštvu očekuju uskoro izvještaj sa provedenim mjerama i prikupljenim dokazima. (Nedžad Glibo)