Grad Zenica finansira troškove prevoza učenika, te udžbenike za sve učenike prvih razreda

Iz Gradske uprave obavještavaju učenike srednjih škola koji vozare od kuće do škole preko pet kilometara, da će Grad Zenica za školsku 2019/2020. godinu finansirati troškove prevoza učenika srednjih škola sa područje Grada Zenice, u procentu zavisno od socijalnih uslova roditelja.

Istovremeno, Grad će i ove godine kupiti udžbenike za sve učenike prvih razreda.

Pomoćnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Sumea Mujkanović, naglašava da prema kriterijima raspodjele budžetskih sredstava namijenjenih za prevoz, uz potrebnu dokumentaciju Grad Zenica će sufinansirati dio sredstava slijedećim učenicima pod uslovima:

Da je redovan učenik, da učenik od kuće do škole vozari preko 5 kilometara, da su roditelji korisnici stalne novčane pomoći, da se roditelji učenika nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje ili na čekanju posla, odnosno da su penzioneri, ili zaposleni radnici sa minimalnom penzijom.

Služba od danas pa do 30. augusta, putem protokola, zaprima potrebnu dokumentaciju uz popunjeni propisani obrazac. Pravo na subvenciju prevoza imaju i roditelji čija djeca pohađaju školu za gluhe i slijepe u Sarajevu.

Inače, za ove namjene iz budžeta će biti izdvojeno 200.000 konvertibilnih maraka, a očekuje se da pravo na subvencije ostvari oko 800 učenika sa područja Grada Zenica.

Paralelno, Grad je obezbijedio i sredstva za kupovinu udžbenika za sve učenike prvog razreda osnovne škole. Podjela će uslijediti od 3. septembra. (Rešad Šabanović)