Nastavljena tendencija smanjenja broja nezaposlenih na evidenciji Biroa rada Grada Zenice

Među nezaposlenima najviše je žena i to 60 posto od ukupnog broja, a po spremi nabrojniji je kadar sa srednjom stručnom spremom trećeg stepena i njih je oko 35 posto.

“Krajem jula na evidenciji nezaposlenih na prostoru Grada Zenice bilo je 18.650 osoba i broj je neznatno veći u odnosu na prethodni mjesec zbog povećanog broja prijava srednjoškolaca nakon završene nastave, ali je istovremeno i manji za 1.150 nezaposlenih u poređenju sa julom prošle godine”, navodi Saudin Burić, šef Biroa rada Grada Zenice.

Potražnja za radnicima trenutno je vrlo raznolika, kaže šef Biroa rada Grada Zenice, koji dodaje.

“Od visoke stručne spreme najviše traže mašinski i građevinski inžinjeri, magistri farmacije, inžinjeri zaštite na radu i elektroinžinjeri, od srednje stručne spreme među najtraženijima su mašinski, građevinski i prehrambeni tehničari , a traženi su i vozači, limari, kuhari, bravari itd”.

“Posredstvom naših programa, koji se provode putem službi za zapošljavanje, a finansiranih od strane Federalnog zavoda za zapošljavanje, u ovoj godini sa krajem jula zaposleno je oko 480 osoba na prostoru Grada Zenice”, napominje Saudin Burić, najavljujući za septembar i sljedeći krug javnog poziva za ove projekte. (Vesna Jovanović)