ZDK – Premijer Ganić: Odluke se donose jednoglasno

Povodom 100 dana rada Vlade Zeničko – dobojskog kantona, danas je priređena press konferencija na kojoj su govorili premijer Mirza Ganić, i svih 10 resornih ministara.

“U ovom periodu održano je 14 sjednica na kojima je razmatrano preko 300 tačaka, pri čemu su gotovo sve odluke donesene jednoglasno”, ukazao je premijer Ganić.

Ističe kako se potvrdila ranija konstatacija da se radi o Vladi kontinuiteta, te da su glavni principi iskrena namjera i odnos povjerenja.

Značajnim je ocijenio napore ka deblokadi projekta Plava voda, aktivnostima vezanim za Kantonalnu bolnicu Zenica, kao i ozbiljnijem pristupanju rješavanja problema tužbi zbog neprimjenjivanja kolektivnog ugovora. S tim u vezi, u toku je izrada akcionog plana, koji bi trebao biti razmatran i na Skupštini.

Korektnom je označio i saradnju sa lokalnim zajednicama, uz očekivanje da će Gradska uprava u Zenici, vrlo brzo riješiti pitanje prenosa vlasništva nad zemljom u zeničkoj Bolnici na ovu ustanovu.

Vlada će i dalje vršiti pritisak oko izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda, pri čemu je procjena, da bi ZDK, pravednijom raspodjelom dobio dodatnih 20 miliona maraka.

Ministar prostornog planiranja, prometa i komunikacija i zaštite okoline, Arnel Isak značajnim je istakao aktivnosti na pripremi dokumenata i davanju saglasnosti na Prostorne planove u više lokalnih zajednica, među kojima je i Grad Zenica, te najavio da će Plan biti proslijeđen na skupšinsko izjašnjavanje.

Ministar za boračka pitanja, Fahrudin Čolaković je ukazao, da će primjena federalnog Zakona o demobilisanim borcima, na koji su kako je podsjetio, iznesene primjedbe, značiti dodatna izdvajanja sredstava. (Šerif Babić)