Ove godine hadždž će obaviti 300 osoba sa područja Muftijstva zeničkog

Sa područja Muftijstva zeničkog, ove godine, petu islamsku dužnost obavit će 300 hadžija. Od tog ukupnog broja, 152 osobe, buduće hadžije, dolaze sa područja Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

Iako još uvijek nije preciziran tačan datum polaska na hadž budućih hadžija, Ured za hadždž i umru odredio je okvirni termin, stoga se polasci, na relaciji Sarajevo – Medina planiraju od 29. jula do 4. augusta, dok se povratak naših budućih hadžija u domovinu planira za period od 17. do 23.augusta ove godine.

Prije samog polaska, buduće hadžije bi trebale da se izmire s osobama s kojima su, eventualno, u nekoj zavadi, odnosno da ‘rasčiste račune’, da očiste vlastita srca i duše i da se oslobode ljutnje“, poručuje za Zenicainfo.ba Adnan Husić, rukovodilac Službe za administrativno- pravne i ekonomsko – finansijske poslove Muftijstva zeničkog.

Cijena odlaska na hadždž ostaje nepromijenjena u odnosu na prošlu godinu, te iznosi 8150 KM. Istovremeno, na snazi je i dodatna taksa od 950 KM za hadžije koji su ovu svetu dužnost ranije obavili.

Dodatna taksa jeste propis Kraljevine Saudijske Arabije koja omogućava obavljanje hadždža što većem broju ljudi. Naime, to je oblik ‘demotivacije’ postojećim hadžijama, kako bi osobe koje imaju namjeru obavljanja hadždža, za isto imale i priliku, jer je prostor na kojem se peta islamska dužnost obavlja, itekako ograničen“, dodaje Husić.

Adnan Husić, rukovodilac Službe za administrativno-pravne i ekonomsko-finansijske poslove Muftijstva zeničkog

Za danas je, nakon ikindija – namaza, planirano održavanje i edukacionog seminara za buduće hadžije u Ensar džamiji, u sklopu kojeg će hadžijama biti podijeljeni prsluci, koferi, novčanici i drugi popratni predmeti, a koji bi trebali omogućiti što bolju organizaciju i što lakši boravak hadžija u Mekki i Medini. (Lamija Pojskić)