Konkursi za prosvjetare početkom augusta

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko – dobojskog kantona u okviru priprema za početak naredne školske godine, trenutno rješava i problem tehnološkog viška.

“Osnovne škole već su dostavile zahtjeve, dok je iz srednjih škola počelo dostavljanje”, ukazala je u razgovoru za RTV Zenica, Bernadeta Galijašević, pomoćnica kantonalnog ministra, istakavši da je smanjen i prosječan broj učenika u odjeljenju na 21.

“Očekujemo da ćemo precizne podatke o broju tehnološkog viška u školama, imati u narednih 15 dana”, kazala je Galijašević.

Prosvjetni radnici koji budu tehnološki višak, dobit će rješenje i imat će prioritet kod zapošljavanja.

Naša sagovornica procjenjuje da bi raspisivanje konkursa za prijem u škole moglo uslijediti između 30. jula i 6. avgusta.

U Sindikatima obrazovanja ističu da je način rješavanja tehnološkog viška znatno ranije definisan podzakonskim aktima.

“Prije svega, cilj je omogućiti roditeljima i učenicima da upišu srednju školu u skladu sa svojim željama i potrebama tržišta rada”, naglašava Dževad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK.

“Kada je u pitanju procjena mogućeg broja prosvjetnih radnika koji će biti proglašeni tehnološkim viškom, ne očekujemo značajnije promjene u odnosu na prošlu godinu”, ukazuje Hadžić, te također najavljuje da će precizniji podaci biti poznati do kraja jula.
(Šerif Babić)