Bivši direktor Službe za zapošljavanje osuđen na 2,5 godine zatvora

foto: Fokus.ba


Izrečena mu je i mjera sigurnosti zabrane rada u državnim organima, javnim preduzećima i javnim ustanovama u trajanju od tri godine od dana prvomoćnosti presude

Općinski sud Zenica nepravosnažnom presudom proglasio je krivim Ratka Orlandića, bivšeg direktora Službe za zapošljavnje Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), te mu izrekao kaznu zatvora od 2,5 godine.

Orlandić je proglašen krivim da je u svojstvu službenog lica, iskorištavanjem svog službenog položaja i ovlaštenja, postupajući suprotno interesima Službe te s ciljem da većem broju lica pribavi korist u vidu zaposlenja u Službi, počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1., a u vezi sa članom 55. KZ FBiH.

– Osuđen je na na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, a izrečena mu je i mjera sigurnosti zabrane rada u državnim organima, javnim preduzećima i javnim ustanovama u trajanju od tri godine od dana prvomoćnosti presude.

Sud je odbio optužbu da je počinjeno ovo dijelo u odnosu na dva lica – kazao je za Fenu stručni saradnik za odnose s javnošću Općinskog suda Zenica Naiče Arnaut.

izvor: FENA/Fokus.ba