Ljeto zahtijeva promjene u prehrani, odijevanju i aktivnostima

Bez obzira koliko dobro podnosite ljetne vrućine, ovo godišnje doba zahtijeva promjene načina života, od prehrane i odijevanja do drugačijeg rasporeda aktivnosti. U nastavku pročitajte savjete zeničkih ljekara.

Visoke temperature, pojačano znojenje, opekotine, ubodi insekata i trovanje hranom samo su neke od opasnosti s kojima se suočavamo tokom ljeta. Posebno na oprezu bi trebale biti starije osobe, hronični bolesnici, bebe, te mala djeca. Ljekari upozoravaju posebno na adekvatno čuvanje kvarljivih namirnica kao što su meso, mliječni proizvodi, jaja, majoneza i slično.

“Kada ostavite takvu hranu na visokim temperaturama rizikujete da se hrana pokvari te uzrokuje ozbiljne crijevne bolesti”, kazao je za naš portal doktor Jasmin Durmišević iz  Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu Intituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Zbog visokih temperatura i povećanog gubitka tečnosti znojenjem, ljeti je tijelu i koži potrebna veća količina vode. Svježe voće i povrće te laganija hrana trebali bi biti izbor za sve.

“Vaše tijelo je vaš najbolji prijatelj i potrebno je da ga pratite. Kada ste žedni uzmite vodu. Najbolje je piti običnu vodu, a ono što nikako u ovim vrućim danima ne preporučujem jesu alkohol i zaslađeni sokovi”, dodaje doktor Durmišević.

Ljeti su česti ugrizi ili ubodi različitih insekata stoga ljekari preporučuju za boravak u prirodi odjeću dugih rukava i nogavica. U hitnoj službi kažu kako im se zna desiti da posljednjih dana bilježe i po pet dnevno uboda krpelja ali da srećom nema težih posljedica.

“Ukoliko pokušate krpelja izvaditi sami pincetom rizikujete da to ne uradite dobro i da imate posljedice zbog toga. Najbolje je da to uradi stručna osoba u ambulanti ili Službi hitne medicinske pomoći”, kazao je za Zenicainfo.ba doktor Alis Kozica, specijalista epidemiolog u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Neka vam ovi savjeti budu korisni za lijepo i ugodno ljeto. (Belinda Dorić)