Polaznici Ljetne škole “Zdravog starenja” Medicinskog fakulteta UNZE, posjetili INZ

Zaposlenici Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) bili su domaćini za četrdesetak polaznika Ljetne škole “Healthy Ageing – Challenges in Western Balkan and BiH” (Zdravo starenje – izazovi u Zapadnom Balkanu i BiH), u organizaciji studijskog odsjeka Zdravstvena njega Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Organizatori ljetne škole izrazili su zainteresovanost za posjetu INZ-u radi upoznavanja sa temom “Programmes of Health Promotion” (Programi promocije zdravlja). Također, predstavljen im je koncept “Jedno zdravlje” (One health), po kojem jedini na Balkanu djeluje INZ. Ovaj koncept podrazumjeva jedinstvenu brigu o zdravlju bilja, okoline, životinjskog svijeta i ljudi, a INZ zbog toga i čine tri zavoda, Zavod za zaštitu bilja, Veterinarski i Zavod za javno zdravstvo.

Doc. dr. sc. Nino Hasanica je predstavio i djelatnost Službe za školsku higijenu u oblasti praćenja rasta i razvoja djece, promotivno – preventivnih aktivnosti, te sanitarno – higijenskog nadzora nad školskim objektima, kao i značaj informacionog sistema Službe, a zaposlenici Službe su održali kratke praktične radionice, pa i konkretne skrining preglede za zainteresovane posjetioce. Ovom prilikom dati su i određeni zdravstveni savjeti za nekoliko studenata.

Ovu ljetnu školu pohađaju studenti iz Holandije, Belgije, Srbije, te iz gotovo svih gradova BiH u kojima egzistiraju zdravstveni/sestrinski fakulteti. Ljetna škola traje od 30. juna do 07. jula.

Tokom posjete zaključeno je da “starenje počinje od rođenja”, odnosno da bi se “zdravo starilo” u kasnijem periodu života potrebno je početi pripreme i shodno mogućnostima zdravo živjeti još od predškolskih i školskih dana.

Studijski program Zdravstvene njege prvi je organizovao ljetnu školu iz oblasti Healthy Ageinga (“Zdravo starenje”), a uvodno predavanje održao je doc. dr. Victor Olsavzsky, direktor WHO – Svjetske zdravstvene organizacije – kancelarije za BiH. Osim njega, veliki broj domaćih i stranih stručnjaka se uključio u proces održavanja ljetne škole, a polaznici su imali priliku upoznati i kulturne i istorijske znamenitosti i osobenosti Zenice i centralne BiH.