U Oslu završeno 16. svjetsko prvenstvo u futsalu bosanskohercegovačke dijaspore

foto: F.Konjhodžić

Svjetsko prvenstvo Bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu (malom nogometu u dvorani) okončano je u Oslu.

Ova zanimljiva manifestacija se održava već šesnaesti put, svake godine u drugoj zemlji. Ovogodišnji domaćini, Udruženje BH građana u Oslu  potrudili su se da naprave lijepu i nezaboravnu atmosferu druženja. U tome su im pomogle članice nedavno formiranog KUD-a Dukat iz Osla, a posebnu pažnju su privukli namlađi igrači foklora iz Sarpsborga.

Sve je počelo svečanim postrojavanjem ekipa i ceremonijom otvaranja. Tom prilikom goste su pozdravili, Miralem Bećirović predsjednik Saveza udruženja bh građana u Oslu, Nedim Makarević, ambasador BiH u Norveškoj i Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore. Ovogdišnje Svjetsko prvenstvo je okupilo 13 reprezentacija, oko 150 učesnika. Na prvenstvu su učestvovale reprezentacije Austrije, Njemačke, Francuske, Švicarske, Turske, Holandije, Belgije, Danske, Švedske, Engleske i Finske.

Pobjednici ovogodišnjeg prvenstva su igrači reprezentacije BH dijaspore iz Austrije. Oni su u finalnoj utakmici savladali ekipu iz Belgije. Treće mjesto su zauzeli nogometaši ekipe koja je predstavljala Njemačku. Reprezentacija iz Austrije je na svojim dresovima nosila ime Edvin Hodžić i broj 29 – u znak sjećanja na njihovog igrača koji je preminuo između dva prvenstva.

Najbolji strijelac je bio Edvin Škrgić iz Austrije, dok je Edin Hodžić proglašen za najboljeg igrača. Posebno prizanje za fer plej je pripalo ekipi Švicaske!

Jedna od značajki ovoga jedinstvenog sportskog aktiviteta bosanskohercegovačke dijaspore jeste druženje naših građana koji žive izvan domovine je i ovoga puta, ispunilo tu svoju misiju. Veliki doprinos su dali volonteri koji su sve učinili  da se gosti i publika na ovom okupljanju osjećaju ugodno.

izvor: tacno.net