Promovisana zbirka poezije Irsana Sokića “Mir za kojim čeznem”

Zbirka poezije Irsana Sokića iz Breze, „Mir za kojim čeznem“, promovisana je sinoć u Domu Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Zenica.

Sokićeva stihozbirka podijeljena je u četiri tematske cjeline kroz koje se autor kreativno i upečatljivo suočava sa vlastitom traumom ranjavanja u ratu i trogodišnjeg liječenja u zeničkoj Kantonalnoj bolnici.

Ratna iskustva reflektuju se kroz njegovu poeziju, ali njegova poruka nije osvetoljubiva, njegov izbor je život i ljubav. “Poezija mi je pomogla da pobijedim iskušenja koja mi je život nametnuo i želim poručiti mladim ljudima da pišu, stvaraju i pobjede loše stvari koje nas okružuju”, kazao je Irsan Sokić.

Ja sam Bosanac, kaže Irsan, ja i teškoće kroz sevdah doživljavam i šaljem ljubav, iskren pogled i osmjeh ka drugom čovjeku i činim to putem stihova.

Moderator sinoćnje promocije bio je Mirza Herco, a o knjizi su govorili prof. Tarik Galijašević i prof. Fikret Herco. Tekstove je čitao Mirza Husetić, član Dramske sekcije BZK“Preporoda“Zenica. (Danko Travar)