Forum građana Zenice realizuje projekat “ALKOHOL-dalje od djece”

Forum građana Zenice je počeo sa implementacijom projekta ”ALKOHOL- dalje od djece”, a u pripreme se krenulo još 20. marta ove godine.

Projekat finansiraju Svjetska Banka i Švicarska agencija za razvoj i saradnju, a odobren je od strane Federalnog ministarstva zdravstva. Ovaj projekat je inače sastavni dio generalnog projekta smanjenja faktora rizika za zdravlje stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Cilj projekta je podizanje svijesti kod ciljnih grupa o zabrani prodaje alkohola maloljetnim osobama. Ciljne grupe u ovom slučaju su, pored maloljetnih lica, praktično sve osobe koje su u direktnom kontaktu sa djecom, a koje na bilo koji način imaju utjecaj na njihov zdrav odgoj.

Koliko god nam je stalo da maloljetnim licima skrenemo pažnju da je zakonom zabranjeno da naručuju i kupuju alkohol,  kako u svoje, tako i u nečije drugo ime, toliko nam je stalo da, isto tako, damo do znanja ugostiteljima i trgovcima da je zabranjeno i kažnjivo prodavati i služiti alkohol licima mlađim od 18 godina.

Projekat će biti realizovan kroz promotivne, edikutivne i preventivne aktivnosti.

Podsjećanja radi, prema zakonima BiH, zabranjena je prodaja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina. Vlasnici su dužni da u svim prodajnim i ugostiteljskim objektima stave obavijest o tome, te ukoliko sumnjaju da se radi o maloljetnoj osobi, izvrše kontrolu  starosne dobi.