JU Predškolski odgoj i obrazovanje počela sa implementacijom projekta ”Korakom do zdravlja“

JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica započela je sa implementacijom projekta ”Korakom do zdravlja“ podržanog od strane Vlade Švicarske i Svjetske Banke, a kojeg provodi Federalno ministarstvo zdravstva u okviru implementacije projekta „Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH“.

Nedovoljna fizička i rekreativna aktivnost odraslih usljed prekomjernog sjedenja, prečestog korištenja prijevoza, fizički zahtjevnih poslova koji narušavaju zdravlje kičme, nekretanja, neredovnih pregleda i dr. za posljedicu ima oboljenja lokomotornog sistema koji u velikoj mjeri ugrožava zdravlje i kvalitet života, ali i radnu produktivnost. Procenat odraslih starosne dobi 30 do 50 god.sa bolovima u krstima je veliki, oko 80% Po mnogim statističkim podacima u svijetu a i kod nas je to najčešći razlog zbog koga se radno sposobno stanovništvo obraća ljekaru.

Nedovoljna fizička i rekreativna aktivnost kod djece usljed prekomjernog sjedenja, nekretanja, nošenja nepravilne obuće, nedovoljnog broja manifestacija i sportskih sadržaja, prezaštitničkog odnosa roditelja, nemogućnosti bavljenja sportom i dr. za posljedicu ima ugroženo zdravlje koje dovodi do deformiteta stopala i kičmenog stuba, usporava pravilan tjelesni rast i razvoj, što u konačnici nerijetko rezultira stigmom i vršnjačkim nasiljem.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije WHO ‘’Intervencije vezane za fizičku aktivnost – šta funkcioniše’’’, 2009. godine tjelesne aktivnosti kod djece utiču na pravilan razvoj koštano-vezivnog, nervno-mišićnog i kardiovaskularnog sistema djeteta kao i održavanje optimalne tjelesne mase, pa je veoma važno na pravi ga način usmjeravati u tjelesnim i sportskim aktivnostima koje pridonose njegovom cjelokupnom razvoju i rastu. Poznato je da djeca koja su tjelesno aktivna bolje podnose veća opterećenja, snalažljivija su, komunikativnija te se lakše nose sa zadacima koji se pred njih postavljaju.

Planiranim aktivnostima dijagnostike i prevencije kroz preglede lokomotornog sistema djece i zaposlenih, edukacijom roditelja, te povećanjem fizičkih i rekreativnih aktivnosti djece, roditelja i zaposlenih, dugoročno će se prevenirati posljedice nedovoljnog kretanja, spriječiti eventualni poremećaji i oboljenja, poboljšati kvalitet života i utjecati na pravilan rast i razvoj djece.

Obaviještavamo vas da ćemo u narednom periodu imati dvije javne manifestacije kojima ćemo promovirati fizičku aktivnost, te vas pozivamo da prisustvujete ovim događajima:

  • Dana 24.04.2019. godine u periodu od 17:30 do 19:30 sati planiramo šetnju sa djecom i roditeljima pod nazivom „Korakom do zdravlja“, sa početnom tačkom RK „Bosna“, pješačkom zonom do BNP Zenica, stadiona „Bilino polje“ i krajnjom tačkom Atletskim stadionom, gdje bi se zadržali i rekreativno družili.
  • Muzičko-plesna manifestacja „Korakom do plesa“, održaće se 27.04.2019. godine u 12:00 sati, u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“, u kojoj će učestvovati oko 900 djece.

Manifestacija je muzičkog karaktera, sa akcentom na plesni pokret i ritmiku.