Održan tradicionalni prijem povodom Uskrsa

Katolici širom svijeta jučer su obilježili Uskrs. U prisustvu velikog broja vjernika, ovaj najveći hrišćanski blagdan obilježen je misnim slavljem u Crkvi Svetog Ilije, kao i u svim ostalim crkvama u Zenici.

Vjernici okupljeni na misnom slavlju istakli su da Uskrs donosi radost porodičnog okupljanja i druženja, a posebno zbog toga što ih posjećuju najbliži iz inostranstva. Danas je u organizaciji Hrvatskih institucija Grada Zenica organizovan i tradicionalni prijem tokom kojeg je Fra Marko Kepić u nadahnutom govoru prisutnima kazao kako se Uskrs obilježava početkom proljeća kada se sve budi.

Sve se odvija u povijesti svijeta kao borba svjetla i tmine. Tmina ima svoje posljednje oružje zove se smrt i kada negdje duboko osjećamo u sebi to nam daje i snage i pogleda naprijed, a i odgovor je na naše najdublje čežnje da će život uvijek na kraju pobjeđivati, kazao je fra Marko Kepić, župnik crkve Svetog Ilije.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uputio je čestitku svima koji slave napomenuvši da je ovo otvoren grad za sve ljude.

Grad Zenica podupire sve vjerske zajednice i imamo odličnu saradanju sa svima i tako treba biti jer je ovo multietnički grad, kazao je Kasumović.

Fra Marko Kepić je podsjetio da su dva nemila događaja prethodila ovogodišnjem Usksru, ali da su oni smao pokazali koliko su u krizi neke vrednote, te koliko je stvarnost kontaminirana zlom o čemu bi trebalo razmišljati. (N. Glibo)