Dan planete Zemlje obilježen uređenjem Parka sjećanja na Mustafu Omanovića

Dan planete Zemlje je godišnji događaj koji se obilježava 22. aprila. U blizu 200 zemalja na ovaj dan vladine i nevladine organizacije i pojedinci organizuju brojne aktivnosti, kojima demonstriraju podršku zaštiti okoliša.

Ekološki pokret Otpor, na čijem je čelu godinama zenički profesor Akif Smajlović, i ovaj Dan planete Zemlje obilježava podsjećanjem na ulogu čovjeka u očuvanju prirodne razvnoteže i života na zajedničkoj planeti.

Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.

Pionir savremene ekološke misli kod nas bez sumnje je, uz Sulejmana Redžića i Nijaza Abadžića, univerzitetski profesor i doktor hemijskih nauka, Mustafa Omanović.

Ovaj park dobio je ime po ovom istaknutom naučniku, profesoru i humanisti. Doprinos ekološkoj misli svjetski priznatih boraca za zaštitu okoliša, ovdje je zabilježen posvetama drveća i stalnim podsjećanjem na obavezu svih prema zajedničkoj planeti.

„Profesor Omanović je zadužio Zenicu. On je bio idejni začetnik Eko-pokreta u Zeničko-dobojskom kantonu. Kada je pokrenuta proizvodnja u ArcelorMittalu, bio protiv koksare, jer je znao kakva je posljedica emisija zagađenja iz koksare. Nažalost, to nije uspio spriječiti. Sada u geografskom trouglu Zenica-Sarajevo-Tuzla, u kojem živi dva miliona stanovnika, imamo dvije koksare, dvije termoelektrane i Mittal. A Bosna i Hercegovina je na pretposljednjem mjestu u svijetu po očuvanju okoliša, samo je Sjeverna Koreja iza nas“, upozorio je Akif Smajlović.

Akif Smajlović, Eko pokret Otpor

Njegova je želja da jedini bh. park posvećen ekolozima pretvori u botaničku baštu, koja bi služila u nastavi biologije na području grada.

Ovoga puta, Dan planete Zemlje obilježen je uz podršku vrijednih štićenika Javne ustanove Dom-porodica, koji su uredili Park sjećanja na Mustafu Omanovića u naselju Babina rijeka.(Sanja Stević)