JU „Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama“ ZDK: I mi smo dio „Light It Up Blue“ priče

 

Povodom 02. apila, Međunarodnog dana svjesnosti o autizmu JU „Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama“ Zeničko-dobojskog kantona realizuje niz aktivnosti dajući na važnosti razvijanja svijesti i znanja o autizmu u društvu.

Međunarodni dan svjesnosti o autizmu rezolucijom UN-a obilježava se od 2007. godine, gdje se već godinama podiže javna svijest o ovom poremećaju.

U saradnji sa gradovima i općinama sa područja Zeničko- dobojskog kantona Ustanova je simbolično podržala obilježavanje ovog dana osvjetljavanje javnih objekata u plavoj, zaštitnoj boji. Plava boja ukrasiti će gradske mostove i fontane u Zenici, Visokom, tvrđavama u Tešnju i Maglaju, te Sahat kuli u Kaknju.

Korisnici i uposlenici Dnevnog centra Žepče/Maglaj organizovat će šetnju podrške gradskom jezgrom uz podršku građana, dok se u Tešnju organizuju izlet i terapije jahanja na lokalnom hipodromu u Kraševu.

Pored spomenutih aktivnosti terapeuti iz Odjeljenja za rani podsticaj razvoja i ranu intervenciju gostuju u popodnevnom programu TV Zenice, gdje će ukazati na važnost rane detekcije i intervencije u radu sa djecom kod kojih se prepoznaju neki od simptoma, te da Odjeljenje stoji na raspolaganju sa savjetodavnim uslugama svim roditeljima koji trebaju pomoć.

Isti dan, u saradnji sa Udruženjem “Vedro” i sekcijom “Zenica trči” organizuje se “RUN with BLUE BALLOON”, trening trčanja kao pripreme za nadolazeću trku “Zenički noćni cener”. Najavljeni trening organizovat će se u redovnom terminu od 18.00h sa okupljanjem kod Turske česme na Kamberovića polju. Ovim aktivnostima nastavlja se saradnja sa sportskim udruženjima i grupama s ciljem senzibiliziranja društvene zajednice i uključivanja djece i odraslih osoba sa posebnim potrebama u svakodnevne tokove zajednice.

Sekcija “Zenica trči” i Udruženje “Vedro” nastavit će svoju podršku Ustanovi i ovoj populaciji, te će na samoj trci učešće uzeti i osobe sa invaliditetom koje će trčati svoju prvu zvaničnu utrku, samostalno ili u pratnju.

Pozivamo sve zainteresovane da se priključe najavljenim aktivnostima kako bismo zajedno obilježili ovaj značajni datum.

Autizam

Autizam je vrlo složen neurorazvojni poremećaj koji zahvata sve aspekte ličnosti (učenje, komunikacija, motorika i ponašanje).

U osnovi svih teškoća osoba s autizmom su unutarnje kočnice koje stoje na putu uspostavljanja socijalne interakcije (nezainteresiranost ili slabije zanimanje za interaktivne igre), verbalne i neverbalne komunikacije (izostanak govora ili zaostajanje u govoru, doslovno razumijevanje, drugačije razumijevanje od uobičajenog), nemogućnosti imaginacije, neobične aktivnosti i ponašanja, ponavljajuće i stereotipne radnje te poteškoće senzorne integracije. Prisutne su poteškoće u izražavanju svojih osjećaja, želja, potreba, sposobnosti i problema s kojima se svakodnevno bore, a što se odražava na njihovo ponašanje koje može biti vrlo neobično.Osobe s autizmom vide, čuju i osjećaju, ali dozivljeno teško sklapaju u smislenu cjelinu, zbog čega se povlače u vlastiti svijet.

Poremećaj je prisutan cijeli život, a razvija se nakon 16-18 mjeseci dječjeg razvoja koji do tada može biti bez teškoća. Prvi simptomi uglavnom se primjećuju prije 3. godine života, a pojavljuje  se 4-5 puta češće se kod dječaka nego kod djevojčica. Iako djeca s autizmom izgledaju kao i sva ostala djeca, ona ipak imaju znatne životne teškoće, koje postaju sve veće i izrazitije, ukoliko se što prije ne zatraži pomoć stručnjaka kako bi se dijete uključilo u odgovarajuće programe usluga u zajednici.

Naučno je dokazano da se ranim prepoznavanjem te ciljanom ranom intervencijom značajno može poboljšati životni ishod osobe s autizmom.