Veliko priznanje: Amra Mehmedić primljena u košarkašku Kuću slavnih američkog univerziteta St. Joseph

Rijetki su sportisti koji su se za vrijeme svoje karijere i školovali, a posebno nakon završetka karijere bili uspješni u nekom poslu. Jedna od takvih je Zeničanka Amra Mehmedić, čija je košarkaška karijera trajala skoro dvije decenije.

Počela je u ratnom vremenu u omladinskim pogonima Čelika kod trenera Behudina Bajgorića, koji je s izuzetno talentiranom ekipom tri godine uzastopno osvajao titulu juniorskih prvakinja naše zemlje.

Amra je veliki iskorak napravila odlaskom u Sjedinjene Američke Države, gdje se školovala na Sent Džozef univerzitetu, završila finansije i ekonomiju, magistrirala, a tamo je obavljala i funkciju pomoćnog trenera.

Njezine igre na ovom univerzitetu nisu ostale neopažene, jer je Amra jedna od najboljih košarkašica u historiji ovog univerziteta. Jučer je i zvanično izabrana u Kuću slavnih košarkašica ovog fakulteta. Mehmedićka je jedina u historiji Univerziteta koja je kao brucoš igrala u prvoj petorci. Također je oborila rekord prema broju postignutih (256) trojki, a ukupno je igrajući za ovaj univerzitet postigla 1,054 poena.

mra će u Kuću slavnih biti zvanično primljena 10. aprila u Drexelbrook (Drexel Hill) u Pennsylvaniji. Nakon što je završila školovanje, Mehmedićka je igrala u Bugarskoj, Hrvatskoj, Slovačkoj, Rumuniji, Švedskoj i Francuskoj, a svoju karijeru je završila u zeničkom Čeliku, gdje je osvojila sve što se može osvojiti.

Amra Mehmedić je danas zaposlenik Gradske uprave Zenica kao pomoćnica gradonačelnika u Službi za privredu i upravljanje razvojem, te sigurno jedna od najvažnijih karika u Gradskoj upravi Zenica.

Izvor: sportsport.ba