Fascinantna Majina priča: Kako je rasturila u moćnom svijetu automobilskih divova

Kad je na pozornicu konferencije Lean in Zagreb – Power to Transform izašla djevojka plave kose u cvjetnoj haljini, nitko nije očekivao da će u sljedećih pola sata držati pozornost cijele dvorane koja ju je svako malo prekidala pljeskom.

No Maja Hadžiselimović svojim je neposrednim nastupom, otvorenošću i postignućima zaista zainteresirala sve koji su ju imali priliku slušati u Kaptol Boutique Cinema. Ova inženjerka mehatronike, podrijetlom iz Zenice, posljednjih nekoliko godina svoje vještine brusi u njemačkom Augsburgu. I to ne bilo gdje, već u proizvodnim pogonima najvećih automobilskih divova čiji roboti ne bi tako dobro radili bez Maje.

Kako je ispričala na samom početku, robotika nije bila njen prvi izbor. Tijekom gimnazije iskušavala jer različite stvari – od medicine i prava do defektologije. No ono što je presudilo bila je njena “nesposobnost” da uči napamet.

“Ne mogu učiti napamet. Ne razumijem stvari dok si ih ne nacrtam i objasnim”, pojasnila je Hadžiselimović i dodala kako je pri kraju srednje škole donijela odluku i hrabro krenula u mehaniku i elektroniku.

“Upisala sam Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, a da nisam znala što je to struja. Mislim, znala sam što je struja i da može ubiti čovjeka, ali to je to”, otvoreno je ispričala Hadžiselimović.

Uspješno je završila fakultet i krenula u svijet. Doslovno. Prijavila se na cijeli niz stipendija i programa za međunarodnu praksu.

“Nakon što sam dobila 6 odbijenica za različite stipendije i dobro se isplakala za svaku od njih, došla su i dva pozitivna odgovora. I tako sam ja odlučila studij nastaviti u Mariboru”, nastavila je svoju priču Hadžiselimović.

Ostatak teksta pročitajte na linku ispod:

https://zimo.dnevnik.hr/clanak/maja-hadziselimovic-nema-razloga-zasto-zene-ne-bi-bile-glavne-u-robotici-borite-se-znanjem-protiv-predrasuda—554274.html