Akademija za ekološki menadžment u funkciji održivog ekonomskog razvoja

?

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici svečano je ozvaničen početak rada “Akademije za ekološki menadžment u funkciji održivog ekonomskog razvoja”.

Početak rada Akademije, u prisustvu rektora Univerziteta u Zenici, prof. dr. Damira Kukića, ozvaničili su dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici, doc. dr. sc. Alaudin Brkić i ministar Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikaciju i zaštitu okoline ZDK, Fahrudin Brkić, koji su tom prilikom potpisali sporazum o saradnji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici i Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK na ovom i nekim od budućih projekata.

Akademiju pohađa 17 polaznika iz nekoliko preduzeća javnog i privatnog sektora ZDK, a na otvaranju im se, pored zvaničnika Univerziteta u Zenici i Vlade ZDK, obratio i voditelj “Akademije za ekološki menadžment u funkciji održivog ekonomskog razvoja”, doc. dr. sc. Dino Arnaut koji ih je upoznao sa planom i programom rada. Prvo predavanje, odnosno prvi modul, na temu “Društveno odgovorno poslovanje”, započeo je predavanjem v. prof. dr. sc. Dijane Husaković.

Osnovni cilj Akademije je da upozna polaznike sa pojmom ekološkog menadžmenta, održivim, razvojem i problemima životne sredine sa lokalnog, nacionalnog i međunarodnog stajališta, kao i da ih upozna sa međunarodnim standardima.

Menadžment u funkciji održivog razvoja postaje sve značajniji prioritet svakog društva i njegova načela postaju prihvaćena na globalnom nivou. U današnjim uvjetima sve više ograničenih prirodnih resursa dolazimo do povezivanje ekonomije i ekologije kroz koncept
ekološkog menadžmenta. Budući da su i ekonomija i ekologija okrenute razvojnim ciljevima
čovječanstava ovaj spoj nudi mogućnost kreiranja i postizanja održivog razvoja preduzeća.
Po uspješnom završetku polaznici Akademije dobivaju certifikat Ekološki menadžer s
naznakom stepena obuke za polaznike Akademije.

EKONOMSKI FAKULTET UNIVERZITETA U ZENICI