Amira Hadžić nova predsjedavajuća Skupštine ZDK

Na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, voljom nove skupštinske većine, izabrano je novo rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela, pri čemu je za novu predsjedavajuću izabrana Amira Hadžić iz SDA, a za zamjenike Ivo Tadić iz HDZ-a i Mladen Simić, iz SDP-a.

Hadžić i Tadić su izabrani umjesto dosadašnjeg predsjedavajućeg, odnosno zamjenice predsjedavajućeg, Ismeta Sarajlića iz SBB-a i Sanje Renić iz Naše stranke, dok je Mladen Simić kao jedini zastupnik iz reda Srpskog naroda ostao za poziciji zamjenika predsjedavajućeg.

Sjednicu je sazvao i dijelom vodio Sejad Zaimović, kao ovlašteni predstavnik za sazivanje, a u drugom dijelu predsjedavanje je preuzela Amira Hadžić.

Usvojenim dnevnim redom, izmijenjena je Odluka o osnivanju Kluba zastupnika Bošnjaka,odnosno Kluba zastupnika Hrvata. Umjesto Nusreta Imamovića iz Nezavisnog bloka, Klubom Bošnjaka će ubuduće predsjedavati Sejad Zaimovića iz SDA, dok je zamjenik Omer Škaljo. U Klubu Hrvata,za predsjednika je izabran Andrej Kajić iz HDZ-a, a za zamjenicu Vedrana Dugonjić.

Proceduru sazivanja kao i samu hitnost sjednice Skupštine osporili su predstavnici sada već bivše većine, ukazavši da su prekršene poslovničke procedure. Uz to, dosadašnji predsjedavajući Ismet Sarajlić, te njegovi zamjenici Sanja Renić i Mladen Simić su negirali navode da su odbili sazvati hitnu sjednicu.

S druge strane, Sejad Zaimović je ustvrdio da se ne krši poslovnik, te priznao da se novoj većini žuri.

“Oni koji osporavaju današnju sjednicu potrošili su četiri mjeseca i to vrijeme je nepovratno potrošeno. Mi želimo da formirano što prije Vladu i da se donese budžet”, – izjavio je Zaimović. (Š.Babić)