INZ i MUP ZDK: Projekat preventivnog podizanja sigurnosti kreće u osnovnim školama ZDK

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) pokreću u februaru seriju aktivnosti u projektu preventivnog podizdanja sigurnosti  u školama, koje će biti provedene u osnovnim školama u svim općinama ovog kantona.

Radionice u školama

Kako je planirano, u svakoj od škola u ZDK biće održane interaktivne radionice na kojima će sa grupama učenika razgovarati  ovlašteni i obučeni službenici MUP-a i timovi Službe za školsku higijenu INZ-a.

U radionicama učestvuju grupe od po dvadeset do trideset učenika, sastavljene po dva učenika iz svakog odjeljenja uzrasta od šestog do devetog razreda osnovne škole. Radionice su bazirane na tekstu pozorišne predstave “Kamenje”, koja je realizovana u saradnji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP).

 –“Kamenje” po predlošku Toma Likosa (Lycos) i Stefa Natsoua je prvi put izvedeno u aprilu 2015. i do sada je imalo oko 80 izvođenja. Osim svih škola u Zenici i većini u ZDK, predstava je izvedena na Festivalu dramskih pedagoga u Beogradu (Srbija), u Beranama i Kotoru (Crna Gora) te Sarajevu. Predstava pripada tzv. “odgojnom” pozorištu, a uloge su pripale našem Zlatanu Školjiću iz BNP-a te Mirzi Bajramoviću iz Kulturno-sportskog centra Kakanj, uz čiju pomoć realiziramo ovu predstavu, – rekao je Miroljub Mijatović, rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a.

Poboljšanje rada na prevenciji

Učenici učestvuju u jednoj od tri grupe interaktivne radionice, u kojima se raspravlja na osnovu teksta predstave i uči o pružanju prve pomoći, sigurnosti u saobraćaju, te posljedicama i odgovornosti za počinjena djela. njihovi moderatori, ali i sagovornici učenika biće stručnjaci INZ-a i službenici MUP-a koji rade na projektima partnerstva u zajednici.

-U sklopu priprema za seriju radionica, na Maloj sceni BNP-a je upriličeno izvođenje predstave za službenike MUP-a, te prezentacija segmenata radionice, kao i radni sastanak predstavnike dvije institucije, INZ-a i MUP-a. Zaključak je da će se zajedničkim djelovanjem dodatno poboljšati rad na podizanju sigurnosti u školama, unaprijediti preventivno djelovanje u osiguranju boljeg sigurnosnog okruženja u školama, te otvoriti prostor za dodatno zajedničko djelovanje na više polja edukacije najmlađih članova društva, – istakao je dr. Fadil Šabović, načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a.  

Nakon osnovnih i u srednjim školama

Kako ističu u Službi za školsku higijenu INZ-a, plan je da se u drugom polugodištu održe radionice u svima općinama ZDK, shodno prethodnim dogovorima sa upravama škola, te kordinaciji sa MUP-om ZDK. U narednih nekoliko dana cijeli projekat biće dodatno predstavljen javnosti putem prezentacije medijima i javnosti u jednoj zeničkoj osnovnoj školi.

Namjera organizatora je da, nakon osnovnih škola, slične aktivnosti budu provedene i za početne razrede srednjih škola. Također, MUP ZDK i INZ već sarađuju u projektu preventivnog djelovanja iz domena prve pomoći, a u planu su i nove aktivnosti prema školskom uzrastu i cjelokupnoj populaciji.

 Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica